Ana Sayfa > Köşe Yazıları > Bodrum Bodrum

Bodrum Bodrum

“Kaç kişiydik o zaman, bak?
Kaç kişi kaldı şimdi?”
Nasıl anlatsam, nereden başlasam?
Bodrum Bodrum, Bodrum Bodrum!”

Bodrum’da yaşamaya başlayalı bu baharda tam 12 yıl olacak. Pek çok kişi Bodrum’un yalnızca yaz yüzünü bilir. Onlar için Bodrum denince akla ilk gelen deniz, kum ve güneştir. Bodrum demek tatil demektir; tatil demek Bodrum demektir. Oysa bütün mevsimleri aynı şehirde yaşamaya başladığınızda artık o şehir sizin için ekmek parası, geçim derdi, ay başı-ay sonu telaşı, banka kuyruğu, trafik çilesi, okul stresi, iş stresi ve yaşam mücadelesi anlamına da gelmeye başlar. Bodrum’da yazdan başka mevsimler de yaşanır. Her biri ayrı güzel, her biri bir şiire ya da şarkıya konu olmayı hak eder nitelikte. Ama yaşam, yine de, her yerde aynı güçlükte…

Önceki yıllarda yalnızca bir kaç ayı Bodrum’da geçiriyorken bu sene ilk kez tam zamanlı olarak Bodrum’da yaşamaya başladım. Haliyle İstanbul’daki yaşamımı bütünüyle Bodrum’a taşıdım diyebilirim. İstanbul’da yaptığım her şeyi kış boyunca Bodrum’da da yapmaya devam ettim. Bunlardan biri de kütüphanede vakit geçirmek oldu.

Bodrum’da kütüphane var mı diye soruyor olabilirsiniz. Evet var. Hem de öyle şirin, öyle sıcak, öyle güzel, deniz manzaralı ve öyle kitap kokulu bir kütüphanesi var ki… Bir kere gelseniz, bir daha içinden çıkmak istemezsiniz.

Cevat Şakir halk kütüphanesi şehrin tam merkezinde, meşhur barlar sokağında, çarşının tam ortasında yer alıyor. Büyük ihtimalle yaz mevsiminde şehre gelen tatilciler defalarca önünden geçtikleri halde buranın bir halk kütüphanesi olduğunu fark etmemişlerdir. İki katlı mütevazi binasının pencereleri eşsiz Bodrum kalesi manzarasına açılıyor. Raflarında tam 40 bine yakın kitap var ve çocuklar için ayrı bir bölüm tahsis edilmiş.

Kütüphaneye girdiğinizde sizi meşhur Halikarnas Balıkçısının el yazması eserlerine ayrılan camlı bir bölüm karşılıyor. Zaten kütüphaneye de Halikarnas Balıkçısı olarak tanınan Cevat Şakir’in adı verilmiş. Bildiğiniz gibi Cevat Şakir ömrünün 25 yılını Bodrum’da geçirmiş ve en güzel deniz şiirlerini ve eserlerini kaleme almış olan bir yazar. Yazılarını Bodrum’un antik çağdaki adı olan Halikarnas mahlasını kullanarak kaleme aldığı için biz onu daha çok
Halikarnas Balıkçısı olarak tanıyoruz. Geçimini balıkçılık da dahil olmak üzere bir çok farklı iş yaparak kazanmış olan Cevat Şakir tam bir Bodrum sevdalısı. Bir dönem turizm rehberliği de yapan Cevat Şakir eserlerinde hür ve asi denizi, kaderleri denize bağlı olan balıkçıları, dalgıçları, sünger avcılarını ve gemileri zengin bir kelime dağarcığıyla anlatmış, mavinin her tonundaki cümleleri vasıtasıyla okuyucularına kendi deniz tutkusunu zerk etmeyi başarmış.

Bu arada kütüphanenin duvarlarından birinde Neyzen Tevfik’in resmine de rastlıyorsunuz. Tavana kadar kitapla dolu rafların yükseldiği okuma odaları sessiz ve huzur verici. Aradığınız her kitabı kolayca buluyor olmanız da ayrı güzel. 150 yıldan beri hizmet veren kütüphane on beş sene önce küçük bir restorasyon geçirmiş ve şu andaki haline getirilmiş. Bence burası bir kütüphaneden beklenilen her şeyi kitapseverlere sunan dört dörtlük bir yer.

Büyük şehre nazaran derli toplu bir yaşam vaat eder küçük yerler. Birbirine yakındır burada her yer ve seçenekler azdır; gittiğiniz yere bir sonraki gidişinizde ahbap oluverirsiniz oradakilerle. Bu bazen güzel bir şeydir; bazense can sıkıcı. Şayet siz de benim gibi yalnızlıktan hoşlanan ve kitap kalabalığı içinde  kendini insan kalabalığında olduğundan daha iyi hisseden biriyseniz size Bodrum Cevat Şakir Kütüphanesini ziyaret
etmenizi şiddetle öneririm.

Bu arada Mart ayının son günlerinde Bodrum’da bahar dallarının coştuğunu, portakal çiçeklerinin açtığını, akasyaların pıtırcıklandığını da söylemek isterim. Bodrum’a gezi planınız varsa şayet, bence yazı beklemeyin, baharda gelin derim.

Satırlarıma Cevat Şakir’in, nâm-ı değer Halikarnas Balıkçısı’nın dizeleriyle son veriyorum:

       “Yokuş başına geldiğinde Bodrum’u göreceksin
Sanma ki sen geldiğin gibi gideceksin
Senden öncekiler de böyleydiler,
Akıllarını hep Bodrum’da bırakıp gittiler.”

Sevgilerimle…

Şebnem Pişkin

– Haber Lotus –

Şebnem Pişkin’in kitaplarına ulaşmak için bağlantıyı tıklayınız:

 http://www.kitapyurdu.com/yazar/sebnem-piskin/37412.html

HLotus

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.