Ana Sayfa > Gündem > Sessiz Ses’in Getirdikleri

Sessiz Ses’in Getirdikleri

sessizses

Ses kirliliği insan sağlığını fizyolojik ve psikolojik olarak etkilerken, istenmeyen tüm sesler; stres, hipertansiyon, kulak uğuldaması, uyku bozuklukları ve unutkanlığa neden olabilir. Uyumsuz ve düzensiz sesler, gürültü halinde atmosfer basıncına eklenir, böylece, sağlıklı düşünmeyi, öğrenmeyi, verimli çalışmayı ve uyku düzenini olumsuz etkileyen bir kirlilik çeşidi ortaya çıkar.

Duyabileceğimiz normal konuşma ses seviyesi 60 desibel’dir. ‘’Süper Silent’’ türünden teknolojilerle yapılan yeni bilgisayar ve bazı makineler 23 desibel fısıltısında bir sessizlik konforuna ulaşmayı hedefliyor.

Hiper Sonik Ses teknolojisi ise, son zamanların önemli buluşlarından biri. Ultrasonik ses dalgalarını lazer gibi iletebilen bir teknoloji sayesinde, ses istenilen noktaya odaklanabiliyor. Bildiğimiz ses, ancak herhangi bir cisme çarptığı zaman oluşurken, hipersonik ses ile, hedef insan, sesi kulağının içinde duyabiliyor. Askeri alanda; bayıltıcı, şok edici ses dalgaları üretme teknolojisinin bir uzantısı olarak, hedef bireye veya topluluğa bilgi iletebilen bu yöntem, ses teknolojisinde varılan en yeni nokta.

Ses odaklandırıldığında, ultrasonik dalgalar adeta bir lazer gibi doğrusal ilerler ve insana çarptığında yavaşlar, dalgalar değişip birleşir, dinleyen kimse, yayın alanı içindeyse, sesi net biçimde alet kullanmadan ve tıpkı kulaklıktan işitiyormuş gibi duyar. Ses dalgaları dağılmamakta, tek noktaya yönlendirilebilmektedir. Seçilen alanda bulunan kişi, başkalarının duyamadığı bir sesli mesajı alabilir.

Hipersonik ses (HSS), normal olarak algıladığımız ses dalgaları gibi yayılmıyor, sadece bir lazer ışınına benzeyen doğrusal harekette bulunuyor. Hipersonik ses hoparlörü olarak kullanılan ‘’Sessiz Ses Sistemi’ hoparlör olmadan yalnızca özel ses vericisi ile sesi yayınlayabiliyor, insanın duyma eşiği üzerindeki ses sinyalleri kişiye çarpıp odaklaşıyor ve ses duyurulmuş oluyor.

Lazer Ses, ya da Doğrusal Ses, sadece tek yönde ilerleyen bir ses. Özelliği, hedef nokta dışında duyulmaması. Tekniğin mucidi Amerikalı E. Woody Norris; ‘’kazayla gözledim ve keşfedip sahip çıktım’’ dediği icadını, FM radyodan esinlendiğini, radyo sinyallerinin doğasında bulunan bir Frekans Modulatör özelliğini esas aldığını söylüyor. Güçlü olan frekans zayıfın üstünde bulunuyor, biri, diğerini uzak tutuyor.

Hipersonik ses sistemi,  tüm eski ses sistemlerini yadsıyarak, yöneltilen sesli içeriklerin yalnızca o sahadakiler tarafından dinlenebilmesini öngörüyor. Bu teknoloji, ses kirliliğini önlemekte işe yararken, sesin kompleks dışına taşmasını önlüyor.

Açık veya kapalı müze alanlarında kullanıldığında, her bir eserin önünde duranın dinleyebileceği ve geri çekildiğinde duyamayacağı bilgi yayınını sağlıyor. Havaalanı, stadyum, alışveriş merkezi, hastane gibi ses yoğunluğu yaşanabilecek her açık ve kapalı alanda, ileri lazer ses iletisi teknolojisi kullanıldığında, geniş ses kirliliği yok edilebilir.

Sesler, ayni oluşum içinde ama ayrı işlevleri olan noktalara yönlendirildiğinde, yalnız o alanla ilgili kişilerin duyabileceği ve dışındakilerin rahatsız olmayacağı biçimde yönlendirilebilir.

Ölümcül olmayan Ultrasonik Silah, ya da Ses Mermileri, toplumsal olaylarda, ayaklanma veya gösterilerde, tek bir doğrultuda yaydığı sonikle, insanları etkisiz hale de getirebilmektedir. Yüksek ses frekanslarıyla şok etkisi yaratan bu buluş, ayni zamanda yoğun ses frekanslarıyla 145 desibele çıkabilen bir silah türü.

Ses, her yöne yayılan dairesel dalgalı bir yapı ile, hava, su, gaz veya katı madde ortamlarında rahatça titreşebilen bir olgu. Bu nedenle de, ortamı dalgalandırdığında, işiten canlılar tarafından algılanıyor. İnsanların bir saniyede saptayabildikleri basınç varyasyonlarına sesin frekansı diyoruz. Titreşimi 16 Hertz’den az olan sesler Subsonik, 20 kHz üzerinde olan sesler ise Ultrasonik olarak tanımlanmış. 20 Hz ile 20.000 Hz. (20 KiloHertz) arasındaki frekansları işitebiliyoruz.

Teknik olarak, eşit genlik ve frekansta olan, ancak ters dalgalı iki hipersonik ses vereninden birindeki dalgaya, işitilebilen ses dalgası adapte edilerek iletildiğinde; öteki hipersonik kaynaktan akan dalgayla buluşulan noktada, hipersonik frekanslı olan ses dalgaları düğümlenecek ve ortamda yalnız modüle edilen dalga kalacaktır.

Hipersonik ses için, hava bir höparlör gibidir. Ultrasonik dalgalar çok yüksek frekanslarda havada karışırlar, sadece çarptıkları objeden yansıyabildiklerinden, yansıma yönlendirerek kontrol edilebilir. Böylece, ultrasonik ve lazerle bireyselleştirilmiş ses ortaya çıkar. Ses, cihaz tarafından iki ultrasonik ses dalgasına dönüştürülür ve hedefte ses dalgaları birleştiğinde de duyulmuş olur.

Elbette bir buluş, zincirleme olarak diğerini doğurmaktadır. Günümüzün Ultrasonik teknoloji ile çalışan çamaşır, bulaşık makinesi ve benzer temizleme araçlarında kullanılan yüksek frekanslı ses dalgalarıyla, saniyede 10 binlerce kez alçak ve yüksek basınç değişimi sağlanıyor. Reaksiyon bölgesinde meydana gelen şok dalgaları, temizlenmesi amaçlanan maddeye hızla çarptırılarak, deterjansız ve susuz ama çok yoğun bir fırçalama etkisi ile temizleyebiliyor. Hava nemlendiriciler, sterilizasyon, tıbbi teşhis ve su arıtma cihazları, iğne ipliksiz dikiş makineleri de yaygın kullanılıyor.

İlginç bir gizli dinleme yöntemi ise, konuşmaların camda yarattığı titreşimlerin algılanabilmesi. Bunun için, binalara lazer ışını gönderiliyor ve ses titreşimleri elektromanyetik dalgalar biçiminde diğer bir ışınla geri geliyor. Dalgalar deşifre edilerek, tekrar ses sinyallerine dönüştürüldüğünde, gizli dinleme sağlanabiliyor.

Sesten 20 kat hızlı ve saatte 20 bin km. uçacak hipersonik hava araçları ve silahların geliştirilmesi üzerinde de çalışılmaya devam ediliyor.

Doğanın sesini daha fazla dinleyebileceğiniz ortamlarda sık bulunma imkanı yaratabilmeniz dileği ile.

Ferda Ercan Uyulan

– Haber Lotus –

https://www.facebook.com/okultizmveenerji

HLotus

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.