Ana Sayfa > Genel > Yapay Zeka Destekli Konser Salonu

Yapay Zeka Destekli Konser Salonu

Hamburg’un yeni konser salonunu tasarlayan bir bilgisayar algoritması ve sadece şaşırtıcı

konser salonu

Teknolojinin en gelişmiş bilgisayar algoritmaları sanat için insanlar yerine düşünmeye başlıyor. Hamburg’un son zamanlarda açtığı 843 milyon dolarlık konser salonu (450.000.000 € maliyet ile yola çıkılmış),  “Elbifilaharmony” olarak adlandırıldı (Halk arasında ise Elphi). 500 kişilik kapasitesi olan 108 m yüksekliğe sahip olan oditoryum, parametrik tasarımın bir ürünü. Ama en önemli özelliklerinden birisi tasarımcılarının, belli parametreleri girerek özel bir algoritma aracılığıyla son şeklini vermiş olmaları. Büyük maliyeti ve tasarım tekniği açısından çokça eleştiri alan bu yapı, tamamlandıktan sonra çokça beğeni alıyor. Yakın zamanda verilen konserdeki akustik performansı ise gayet başarılı yorumlar alıyor.

Filarmoni tasarımıyla görevlendirilen mimarlar dünyadaki en zorlu mesleklerden birine sahip. Bu tür salonlarda, dünyanın önde gelen müzisyenleri kalplerini açarlar ve bu dünyadan çıkan melodilerle izleyicileri kamaştırırlar. Böyle bir gösteri doğası, mekânın ve mekanın performansıyla aynı olmasını ister ; zarif, etkileyici, nefes kesici. Sonra tekrar, salonun ve müziğin estetik olarak değil akustik olarak da mükemmel bir uyum içinde olması gerekiyor.

akustik

Bilim, en iyi ses akustiği için, kapalı bir alanın belirli bir geometriye sahip olması gerektiğini ve malzemenin iyi kurulmuş özelliklere sahip olması gerektiğini söylüyor. Konuyu daha karmaşık hale getirmek için parametreler değişkendir – sahnenin hemen üstündeki tavan için belli bir yüzey geometrisine ve malzemelere, tavana daha başka bir konfigürasyona, seyircilerin arkasındaki duvarlara ve sanatçıların arkasına ihtiyaç duymanız gerekir.

Tasarım şirketi Herzog ve De Meuron Elbifilharmonie üzerinde son 15 yılı çalışarak geçirdiler. Başyapıtın ortasında, dev bir yap-boz bulmacası gibi bir araya gelen 10.000 alçı elyaf akustik paneli bulunur. Bu paneller, kumdaki bir deniz kabuğunun bıraktığı izlenime benzeyen 1.000.000 hücreye sahiptir. Bu yapılandırma kesinlikle kaza sonucu değildir. Dört ile on altı santimetre arasında değişen düzensiz desenler, sesi dağıtmak veya sesi almak için hazırlanmış. Hiçbir iki panel aynı değildir ancak efektleri birleştirildiğinde salonda en iyi akustik buluyor.

Eğer büyük salonda durmanın ne demek olduğunu merak ediyorsanız,  360 derece kamera çekim görünümü ile 5 saatlik video, canlı müzikle birlikte izleyebilirsiniz;

https://www.youtube.com/watch?v=__4EmRRYbO8

HLotus

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.