TRT AVAZ’ın düzenlediği “Balkanların Avazı Paneli”nden Notlar:
05 Mayıs 2015 – Salı
Moderatör: Sadık Yalsızuçanlar
– Samiha Ayverdi- Abide Şahsiyetler kitabında Alaaddin Efendinin hatıraları Balkanları çok iyi anlatır. Yıllar sonra Balkanlara dönen Alaaddin Bey, bir dükkana girerken eski bir komşusuna rastlar. Der ki adam: “Ah Alaaddin Efendi! Siz gittiniz Allah da bizi unuttu.”
TRT’ye öneriler:
– TRT Avaz bütçesi en düşük kanal. Bütçesini artırmalı.
– Mutlaka bir Sarı Saltuk dizisi yapılmalı.
Cengiz Ömer (Batı Trakya Millet Genel Yatın Yönetmeni-Yunanistan):
– Balkanlarda Müslümanları toptan imha etme politikası işe yaramayınca kültürel yozlaşma ve entegrasyon adı altında yok etme politikası uygulanıyor. Bunun için de medyayı iyi kullanıyorlar.
– Azınlık basını olarak misyon yayıncılığı yapıyoruz.
– Batı Trakya’da azınlık haklarını savunduğu için Millet Gazetesi aşırı cezalara maruz bırakılıyor.
– Bir gün polisler beni çağırdı ve bir polis bana şunu söyledi: “Azınlık kavramını Türk olarak tanımlamaya devam edersen bir gün bir vatansever sokakta kafanı yarabilir”
– Yunanistan’ın iddiasına göre; “Lozan’a göre Balkanlarda azınlık kavramı Müslüman olarak geçiyor. Sen Türk deme, Müslüman deyiver” diye bana baskı yapılıyor.
TRT’ye öneriler:
– TRT’nin Balkanlardaki yayıncılık anlayışı misyon yayıncılığı olmalı. Gayr-i Müslimlere yaranmak yerine Müslümanları kazanmaya yönelik yayınlar.
– TRT’nin Balkanları tanımlarken bir terminolojisi olmalı. Pomaklar dediğinizde bu balkanların bazı devletletinde eski Yunan olarak algılanır.
– TRT istişare kurulları oluşturup bölgenin beklentilerini araştırmalı.
– Yeni açılacak TRT ingilizce kanalı Balkanların sorunlarını tüm dünyaya anlatmalı.
– islamofobiyle mücadeleye karşı yayınlar artırılmalı.
Eran Hasip (Makedonya TV Program Müdürü)
– Gazi İletişim mezunuyum ben. Balkanlarda Türkiye bizim için daha ne yapsın, TRT ne yapsından ziyade biz Türkiye’nin büyüyen gücüne hangi katkıyı sunabiliriz noktasına geldik.
– Türkiye son on yılda Makedonya’ya 50 milyon euro yardım yaptı. Bu Makedonya’da çok büyük bir para. Restorasyona gitti bu paralar. Daha az parayla daha verimli çalışmalar yapabilirdik. Daha çok Yunus Emre enstitüleri, Tv kanalları açabilirdik.
TRT’ye öneriler:
– TRT devlet televizyonu imajından kamu televizyonu çizgisine geçmeli. Başka türlü halklarla bütünleşme sağlayamaz.
– Söylem ve dil konusunda yeni bir metot geliştirilmeli. Ortak tarih vurgusu artık bir yere götürmüyor. “Bizim ortak tarihimiz” diye başlayan her cümle, Makedonya, Arnavutluk ve Boşnakların bir kısmı için “esaret” anlamı taşıyor. Balkanların kodlarını iyi okuyup ona göre yeni bir dil oluşturmalıyız.
– TRT balkanlara mı yayın yapacak, .balkanlardan mı yayın yapacak? Bunu net belirlemek lazım.
Rıfat Feyziç (Karadağ- DİB başkanı)
– Osmanlı’nin Balkanlarda yaptığı eserler Anadoluda yaptığı eserlerden fazladır.
– Türkiye artık büyük bir devlet. Balkanlarda olmalısınız, olmak zorundasınız. Balkan halkları istemese de siz orada olmak zorundasınız.
– Türkiye Balkanlarda medya dünyasında çok zayıf. AA o boşluğu biraz doldurmaya çalışıyor ama yetersiz.
TRT’ye öneriler:
– Balkanlarda 40-50 milyon insan var. TRT Türkçe bilen 1.5-2 milyon insana hitap ediyor. Gerisine yönelik yayınları yok. AA iyi bir çalışma başlattı. TRT de birçok dilde Balkanlarda olmalı.
Raif Kırkul (Kosova Haber İnternet Gazetesi Sahibi)
TRT’ye Öneriler:
– TRT Balkanlarda her ülkeye has stratejiler geliştirmeli.
– Balkanlardaki insan kaynaklarını yayınlarda daha fazla değerlendirmeli. Haber teyidi için Reuters ya da El Cezire’ye muhtaç olmak niye?
– Türkiye ile 700 yıllık soydaşlığımız var. Bu yüzden baskı görüyoruz. Kültürel soydaşlık ve halkların angajmanı için TRT Başbakan Davutoğlu’nun soydaşlık tanımını güçlendirecek yayınlar yapmalı.
Ekrem Özdemir
HLotus