Başarılı olmak geçmişten bugüne, her zaman en önemli değer olarak sunuluyordu. Dolayısıyla başarıya ulaşmak için tüm sınırları zorlayacak bir anlayış yerleşmeye başladı.
Evrensel değer yargıları farklı manipülasyonlarla deforme edildi. Yeni nesiller ve özellikle z kuşağı, kendini ifade edebilmek için yepyeni şablonları hayatlarına uygulamaktan geri durmuyor.
Polat Onat, bu duruma ve mevcut gidişata itirazını belirttiği yeni bir kitapla okurlarının karşısına çıktı. “Başarısızlığın Temel İlke ve Teknikleri” adlı bu çalışma, ilginç bir perspektif yansıtan içeriğe sahip. Yazar Onat, sıra dışı bir anlayışla, âdeta kronik başarısız kişiler için bir baş ucu kitabı kaleme almış. Genel itibariyle bize sunulan standart yaklaşımları hemen kabul etmemeyi öneriyor. Olguları ilk elden sorgulayarak standart tanımların dışında, aklın ve mantığın ışığında, tekil bazda ele almamız gerektiğini çarpıcı örneklerle anlatıyor.
Başarısızlıkla barışık kişilerin değerini belki bu vesileyle tekrar anımsama imkânı bulabiliriz. Hayatta başarının da başarısızlığın da ötesindeki şeylerin peşine düşülmesi gündeme alınabilir. Yeterince uygulanamasa bile etik değerlerin, ideallerin ve ahlaki prensiplerin zarureti konusunda minimum farkındalık oluşturulması ihmal edilmemelidir.
Kitapta Polat Onat’ın konuyla ilgili gün gün aldığı notlar, ilginç bir kurguyla bütünleştirilmiş. Neredeyse günlük ya da hatırat sıcaklığı var “Başarısızlığın Temel İlke ve Teknikleri” kitabında. madde madde ifade edilen kuru bir anlatım söz konusu değil. 26 Kasım 2022’de başlayan günlük notlar, 21 Mart 2023’te sona eriyor. Likya Kitap etiketiyle yayımlanan kitapta toplam 74 tane başlık altında “başarı – başarısızlık” ekseninde fikir fırtınası ortaya konulmuş. Zihin açıcı mahiyette, kuşkusuz benzersiz bir eser “Başarısızlığın Temel İlke ve Teknikleri”.
Polat Onat kimdir? Polat Onat1979 yılında İstanbul’da doğdu. Memleketi Bursa’dır. Yirmi senedir Batman’da yaşıyor. Samsun ve İstanbul Selimiye Veteriner Sağlık Meslek Liselerinde yatılı olarak okudu. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi, Sınıf Öğretmenliği Bölümünden 2000 yılında mezun oldu. Şiir yazmaya ve dergilerde yayımlamaya 2000 yılında başladı. Yazdığı ilk dosyasıyla 2002’de Rıfat Ilgaz Şiir Ödülünü kazandı. Şiirleri ve yazıları 2004 yılına kadar Varlık, E, Heves, Akatalpa gibi dergilerde yer aldı. 2005’ten itibaren dergilerde şiir ve yazı yayımlamayı bıraktı. İlk kitabı ‘Son’ 2009 yılında okura sunuldu. 2013’te, beş tane şiiri İngilizceye çevrilerek George Messo editörlüğünde ‘Turkish Poetry Today’ seçkisinde Red Hand Books tarafından Londra’da yayımlandı. 2017’de İsmet Kemal Karadayı Şiir Ödülünü kazandı. 2018’de Nuri Bilge Ceylan’ın “Ahlat Ağacı” filminde, alıntı yapılan ‘Kaynak Yazarlar’ arasında yer aldı. Polat Onat’ın kaleme aldığı 9 roman, 13 öykü, 6 şiir, 5 deneme ve 16 çocuk kitabı yayımlanmıştır. |