* Rezervuar, göl veya su birikimi oluşturarak suyun akışını önleyen, yönlendiren veya geciktiren yapılara baraj denir.
* Suların faydasını arttırmak için vadilerin kapatılması ile yapılan 15 m den yüksek su depolayan yapay yapılara baraj denir.
* Barajlar, değişik malzemelerden ve değişik tiplerde inşa edilen büyük boyutlu yapılardır. Sulama, içme suyu, endüstriyel su kullanımı ve elektrik enerjisi üretimi amaçları ile yapılırlar.
* Barajlar yapımı uzun süren (3–10 yıl), pahalı ve yıkılmaları halinde çok büyük can ve mal kaybına sebep olan mühendislik yapılarıdır.
* Yükseklikleri 15 m ye kadar olan ve barajlara göre daha az su depolayan sistemlere gölet denir.
Barajlar yapımları uzun süren pahalı, büyük mühendislik yapılarıdır. Bunun yerine aynı işlevi gören daha ucuz, daha kısa sürede tamamlanan GÖLET’ler yapmak daha akıllıca ve karlı olacaktır.
Konum olarak oldukça dağlık alana sahip olan Kaş’a her dere başına yapılacak göletler ile küçük küçük su alanları oluşturulmalı, iklimi yumuşatmalı, kışın metrekare başına düşen yağış miktarını depolayıp uzun ve yağış almayan yaz aylarında suyu kullanma yoluna gidilmelidir.
Düşük maliyetlere oluşturulacak bu su alanları:
1 – Bitki çeşidini arttıracak,
2 – Değişik türde pek çok hayvanı barındıracak,
3 – 12 ay boyunca su bulabilen hayvanların göç etmesi engellenecek,
4 – Su ürünlerinin yaşamasına imkân sağlayacak,
5 – Çöl ortasındaki vahalar gibi yaşam alaları oluşturulacak,
6 – Kısmi de olsa sulu tarım yapılması sağlanacaktır.
Uzun yıllar ve uğraşlar sonunda yıllardır boşa akan sularımızın bu amaçla kullanılması için İkizce Köyü’ne Gölet yapımına başlanmış ve Haziran ayının 28nci günü Su ve Orman Bakanı Sayın Veysel Eroğlu tarafından temeli atılmıştır. Bu hizmetlerin devamını beklemek Kaşlılar olarak hakkımızdır.
Kaş’a ilk defa geldiğini belirten Eroğlu, Kaş’ın cennet gibi olduğuna değinerek şunları söyledi:
“Kaş’ta sizin için önemli olan bir tesisin de temelini buradan atalım. Antalya’dan da size selam söyleyelim. İkizce barajı ve sulaması. Bu projeyle 2 bin 60 dekar arazi sulanacak. Bunun temelden yüksekliği 41 buçuk metre. 30 metreyi geçince baraj, 30 metreden küçükse gölet diyoruz. Göletlerin işlemleri kolay. Benim bir imzamla oluyor. Ama baraj olunca 10 yıl işe başlamak için zaman geçiyor. Bunu beklemeye tahammülümüz yoktu. Bunun için İkizce’nin ismini gölet yaptık. Bitince ismini tekrar değiştirip baraj diyeceğiz. Tabiri caizse sizlere olan vefa borcumuzu da böylece ödemiş olacağız. Antalya daha da gelişecek dünyanın en muhteşem şehirlerinden bir tanesi haline gelecek. Hükümetimiz bu konuda da Antalya’ya her türlü desteği veriyor, vermeye de devam edecek.”
http://www.kalkantimes.org/haber/haber_detay.asp?haberID=3068
Su hayattır. İnsanlar aç 7–10 gün yaşayabilirler ama 3 gün geçtikten sonra susuz yaşayamadıkları bilgisi yaygındır. Yaşasalar bile bir takım organları devre dışı kalmaktadır.
Haydi, hep birlikte Kaş’ın vadilerine hayat verelim! Sularımıza sahip çıkalım…
İlyas Torgaç
– Haber Lotus –
HLotus