Ana Sayfa > Gündem > Göklerde hilal, ülkelerde 2024 Ramazanı

Göklerde hilal, ülkelerde 2024 Ramazanı

Bu yıl Türkiye’de Ramazan ayı, Hicri olarak 29 Şaban 1445 – Miladi 11 Mart 2024 tarihinde başlamış olacak. Hilal, ilk olarak Suudi Arabistan’da görüldü ve Ramazan ayına adım atıldı. İncecik hilalin gözle görülmesi önemli bir İslami gelenek. Ramazan sonu, yine ayın görülmesiyle bellrlenerek, ruhsal arınma ve inanç bağlarının güçlendirilmesi, kutsal günlerin manevi huzuru içinde, 29 veya 30 gün sürecek.

Orucun anlamı, azaların, duyuların, sabırla, şükürle arındırılışından başlıyor. Yalnızca açlık susuzluk elde etme yöntemi yerine; herkesçe bilindiği gibi, oruç tutmanın; yalana, dedikoduya, kötü bakışa, küfüre, haram yemeğe, açgözlülüğe, kavgaya ve riyaya karşı, insana koruyucu bir zırh olması beklenir.

”Nice oruçlu vardır ki oruçsuzdur ve nice oruçsuz vardır ki oruçludur” denilmiş. Asıl olan; manevi anma ile kaplanarak, ”Yakin Hali”ne bürünmeye özenmek ve bu hali arayıştır.

İnsanın, madde ile mana arasında denge kurarak, zihnini eğitmeyi, en önemlisi de, kendisini kendisinden korumayı başarması, anlamlı bir nefis eğitimi halinde, dilin, kalbin ve bedenin de muhafazası olur.
Kur’an-ı Kerim’in indirildiği Ramazan Ayı, sosyal yardımlaşma, yoksulu gözetme, kırgınlıkları onarma yönünde teşvik edicidir.

ÜLKELERDE 2024 RAMAZANI

Şu ana kadar astronomik tahminlere göre 2024 Ramazan ayının 11 Mart 2024’te başlayıp, 9 Nisan 2024’te bitmesi bekleniyor, ne var ki, Ramazan’ın kesin tarihleri her bölgede hilal görülmesine bağlı olarak biraz değişiklik gösterebilir. İlgili yerel dini kurumlardan resmi başlangıç tarihinin duyurulması önemli. Farklı ülkelerdeki Müslümanlar için beklenen Ramazan orucunun ilk günleri şöyle:

<<12 Mart 2024 tarihinde Ramazan’ın başlayacağı bazı ülkeler>>

Ramazan ayı bu yıl; Malezya, Endonezya, Hindistan, Afganistan, Brunei, Pakistan ve Bangladeş’te, Ay Gözlem Komitelerinin toplantıları ardından, büyük ihtimalle 12 Mart Salı günü başlayacak. Pakistan’da Ramazan ayını gözlemlemek için merkezi ve bölgesel Hilal komitelerinin, Pazartesi günü Peşaver’de toplanması beklenecek.

Singapur müftüsü, ülkede müslümanlar için Ramazan ayının 12 Mart’ta başlayacağını duyurmuştu. Yerel basında, astronomik hesaplamalara göre Pazar akşamı güneş battığında görülen hilalin “çok küçük” olduğu ve “sayıyı karşılamadığı” belirtilmişti.

Avustralya müslümanları Fetva Konseyi, 2024 Ramazan ayının 12 Mart’tan itibaren başlayacağını duyurdu. Ulusal İmamlar Konseyi, bu konuda kapsamlı istişarelerden sonra kararı açıkladı.

Filipinli müslümanlar baş müftüsü, Filipinler’de Ramazan orucunun 12 Mart 2024’ten itibaren başlayacağını duyurdu. Ay gözlemi ardından açıklama yapılarak, “Bugün hilal görülmedi” denilmiştir.

Umman Evkaf ve Diyanet İşleri Bakanlığı, Ay Gözlemi Ana Komitesi, hilalin görüldüğüne dair herhangi bir kanıt elde edemediğine emin olduğu için, 12 Mart 2024 Salı gününün Ramazan Ayının başlangıcı olacağını duyurdu.

İran, Ürdün’de ve Fas’ta da, 12 Mart Salı gününün Ramazan’ın ilk günü olacağı açıklandı.

İspanya’daki müslümanlar da 12 Mart’ta 2024 yılı Ramazan ayının ilk gününü yaşamış olacaklar.

<<11 Mart 2024 tarihinde Ramazan’ın başladığı bazı ülkeler>>

Suudi Arabistan’da hilal görüldüğü için, bu gece yatsı namazından sonra teravih namazı ile Ramazan ilk olarak bu ülkede başlayacaktır.
Birleşik Arap Emirlikleri’nde hilal görülerek, 11 Mart Pazartesi, Ramazan ayının ilk günü olarak ilan edilmiştir.

Dubai, Sudan, Bahreyn, Mısır, Cezayir, Tunus, Kuveyt, Katar, Irak, Suriye, Lübnan, Filistin, Senegal, Güney Afrika, Maldivler, UK. , USA. , Kuzey Makedonya, Belçika, Almanya, Hollanda ve Kanada’da, yine 11 Mart Pazartesi günü Ramazan ayının Müslümanlar için başlayacağı ülkelerdir.

Her ibadetin dışı ve özü var ki; Öz’ü sezenlerden, olunması, savaşların getirdiği büyük acıların sona ermesi duası ile, Ramazan hayırlara, barışa, şefkate aracı olsun.

Bereketli Nice Ramazanlar.

Ramadan Kareem.

Ferda Ercan Uyulan

HLotus

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.