SETA Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı tarafından çıkarılan Insight Turkey’in 2011 yılı Sonbahar Sayısı (Cilt.13 No.4 ) okuyucuları ile buluştu. 1999 yılından bu yana yayın hayatını sürdüren Insight Turkey’in bu sayısında; 2011 yılı Haziran ayında gerçekleştirilen genel seçimlerin kapsamlı analizlerine ilişkin makaleler yer alıyor. Derginin yorum kısımlarında ise; Birleşmiş Milletler Palmer Raporu ve İsrail Türkiye ilişkileri, Arap Baharı üzerine farklı yazarların görüş ve değerlendirmelerine yer veriliyor.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. İhsan Dağı’nın editörlüğünde çıkartılan Insight Turkey’in 2011 yılı Sonbahar sayısının konuk editörlüğünü ise İstanbul Şehir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ümit Cizre yaptı. Derginin yorum kısmında yer alan Norman Finkelstein yazısı ‘‘Hukuku mahvetmek: Palmer Raporu İsrail’in Gazze Ablukasını nasıl haklı çıkardı ?’’ başlığını taşıyor. Yazısında Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen Palmer raporunu eleştiren görüşlere yer veren Finkelstein, ‘‘Dikkatli bir şekilde analiz edildiğinde Palmer Raporu’nun BM çatısı aldında bugüne kadar ele alınmış en yalancı ve değersiz belge olduğu görülecektir’’değerlendirmesinde bulunuyor. İsrail’in eski müzakerecisi ve ülkenin en büyük düşünce kuruluşu INNS’in Başkanı emekli Büyükelçi Oded Eran’ın yorum yazısı ise; ‘‘İsrail: Nereye Gidiyorsun (Quo Vadis), Türkiye ?’’ başlığını taşıyor. Yazısında Mavi Marmara sonrası ve Arap Baharı sürecinde Türkiye İsrail ilişkilerinde yaşanan değişime ilişkin değerlendirmelerde bulunan Eran, ‘‘Arap baharı Ortadoğu’nun siyasi haritasında önemli değişikliklere neden olabileceği gibi Türkiye ve İsrail ilişkilerini de etkileyebilir. Bu süreçte karşılıklı meydan okuma ve ilişkilerin kesilmesi yerine diyaloğ iki ülkenin de uzun vadeli çıkarlarına hizmet edecektir’’ görüşüne yer veriyor. Eran, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da bozumasının önlenmesi ve ilişkilerde iyileşme sürecinin başlaması içinde sivil toplum kuruluşlarına görev düştüğünü vurguluyor. Yorum kısmındaki bir diğer yazıda ise Seta Genel Koordinatörü Taha Özhan’ın Arap Baharı ve Türkiye’nin rolüne ilişkin değerlendirmeleri yer alıyor. ‘‘Arap Baharı ve Türkiye: Camp David Şözleşmesi yeni Ortadoğu’ya karşı’’ başlıklı yazısında Özhan, ‘‘Türkiye, Arap dünyasının dönüşümünde önemli bir rol oynadığı gibi, Arap dünyası da Yeni Türkiye’nin biçimlenmesinde önemli bir rol oynayabilir’’ değerlendirmesinde bulunuyor.
Insight Turkey’in Sonbahar sayısında yer alan makalelerde ise 2011 Haziran ayında gerçekleştirilen genel seçimlere ilişkin geniş kapsamlı değerlendirmelere bulunuluyor. Derğimizin bu sayısının konuk editörlüğünü üstlenen Ümit Cizre’nin makalesi; ‘‘Yol ayrımındaki Türkiye: Olağan olarak siyasetin değişiminden, siyasetteki olağan değişime’’ başlığını taşıyor. Ümit Cizre makalesinde 2011 seçimleri sonrasında ortaya çıkan yol haritasını kapsamlı bir şekilde analiz ediyor. 2011 seçimlerinin sadece bir yeniden başlama olmadığını ifade eden Cizre, seçimleri AK Parti için olduğu kadar muhalefet partileri içinde son dokuz yıl içerisinde tamamlanmamış olan Türkiye’nin dönüşüm sürecini tamamlanması perpektifinden analiz ediyor. Menderes Çınar ‘‘AK Parti’nin seçim başarısı: Umut ve Umutsuzluk için Neden’’ başlıklı makalesinde iktidar partisinin seçim başarısını analiz ederken, Ayşen Uysal CHP’deki paradiğma değişimini ”Süreklilik ve Kopukluk: Yeni CHP veya CHP’de ne değişti ?” başlıklı makalesinde kapsamlı olarak ele alıyor. Mesut Yeğen ise ”2011 seçimleri ve Kürt Sorunu’’ isimli makalesinde, siyasette Kürt Sorunun yerini sorguluyor ve Demokratik Özerklik kavramını tartışmaya açıyor. Gökhan Bacık tarafından kaleme alınan ”2011 seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi: Devlet ve Toplum arasında salınımın limitleri” adlı makalede seçim sonuçları MHP açısından 1960’lı yıllardan günümüzde kadar kapsamlı olarak değerlendiyor.
Insight Turkey’in 2011 yılı Sonbahar sayısında yer alan son makalede ise 2011 seçimleri kantitatif olarak değerlendiriliyor. Vural Aksakallı, Hatice Tekiner ve Muammer Koç tarafından kaleme alınan makalede 2011 seçimleri kümelenme tekniği ise analiz edilirken seçim sonuçları 1999,2002 ve 2009 seçimleri ile de karşılaştırılıyor. Makalede ayrıca Türkiye’nin farklı bölgeleri ve şehirlerinde oylama trendlerinde yaşanan değişikliklerin kapsamlı analizlerine de yer veriliyor.
On iki farklı kitap özetinin de yer aldığı Insight Turkey’in 2011 yılı Sonbahar Sayısı (Cilt.13 No.4) “Seçimlerden sonra Türkiye siyaseti” ana teması ile, Türkiye’yi daha derinlemesine anlamak isteyen herkesi okumaya davet ediyor.
Daha fazla bilgi için derginin internet sayfasını ziyaret edebilirsiniz: www.insightturkey.com
– Haber Lotus –
HLotus