Malumunuz üzeri Kaş Akdeniz’in Ege’ye bağlandığı coğrafya alanında bulunmaktadır. Akdeniz’in karakteristik özelliklerinden biri de zeytin ve zeytinyağıdır. Ama zeytin üretimi konusunda akla gelen ilk yerlerden de değildir. Daha çok Ege ve Marmara (Gemlik) bölgesi ilk akla gelen isimlerdir.
Bunun nedeni üretilen zeytinin kalitesi değildir elbette. Bu tamamen üretim-maliyet-pazarlama üçlemesinin getirdiği doğal sürecin sonucudur.
Bu gerekçe eskiden makul bir gerekçe idi ancak şimdilerde durum biraz değişti. Artık her yere ulaşma, pazarlama ve nakliye işi gerek denizyolu, gerek karayolu ve havayolu ile gayet kolay… İleriki yıllarda bu olay daha da kolaylaşacağa benzer…
Bu durumda iklim ve doğa şartlarından dolayı her zaman iddia ettiğim gibi Kaş’ın yüzde yirmi kapasitede olan üretimini hiç olmazsa yüzde ellilere çıkarmanın tek çaresi taşlık alanları tarıma kazandırmaktan geçmektedir.
Bu konuda muz, ceviz, badem üretiminin yanında belki de başına “ZEYTİN” üretimini koymak çok akıllıca olacaktır. Bu konuda zaten Orman ve Su İşleri ile Tarım Bakanlıkları’nın ortak çalışmaları, teşvikleri olduğunu biliyoruz.
Vatandaş olarak bize düşen bu teşvikleri talep ederek zeytin üretimini arttırmak. Zira ürününü bırakınız posası dahi ekonomide kullanılan nadir bitkilerimizdendir zeytin. En kısa ömürlüsü de 700-800 yıllık; tabi ki katledilmezlerse…
Tereciye tere satmayalım… Bu işi Kaşlılar benden iyi bilirler… Lütfen Tarım İlçe müdürlüklerine uğrarlarsa zeytin ve teşvik konularında ilk elden bilgi sahibi olabilirler…
ŞİMDİ ŞAHLANMA VAKTİ!…
Zeytin hakkında bilgi edinmek isteyen meraklılar için link: http://tr.wikipedia.org/wiki/Zeytin
İlyas Torgaç
– Haber Lotus –
HLotus