Kaş Cumhuriyet Bayramı kutlamaları ile Türkiye’de marka olmuş bir ilçemiz. Bu Yörük – Türkmen geleneğinin paylaşımcı, yardımlaşma ve dayanışmanın coğrafya şartları ile birleşmesiyle oluşan bir durumdur. Yıllar yılı taviz verilmeden kutlanılması yani istikrarı markanın tutundurma süresi gibi insanların zihninde yer almasını sağlamıştır. Turizmin ilçeye girmesi ile birlikte bu mazbut, aile içi kutlama Türkiye ve dünya çapında duyulmuş ve Kaş ismiyle birlikte “Cumhuriyet” kutlamaları marka olmuştur. Aslında “Nasıl Marka Olunur? Sorusunun da capcanlı örneğidir Kaş!
Buyurun Kaş’ı Kaşlılardan, Kaş’a gönül veren, yıllarını veren değerli Hocamız Nevcihan Gülseven’den dinleyelim: “Kaş, büyüyen gelişen bir yer… Biz Kaşlılar olarak Kaş’ı cazip hale getirmeliyiz ki hem iyi reklâm olsun hem daha çok insan gelsin… Ne kadar çok insan gelir, memnun olursa o kadar çok da reklâmınız olur. Tatile gelen insana sormayacaklar mı nerelere gittin, neler gördün diye… Nasıl bir yurtdışına gittiğimizde gördüğümüz güzellikleri ballandıra ballandıra anlatıyorsak buraya gelen insanlar da aynı şeyleri yapacaklar. Onun için biz Kaş’ımızı iyi planlamalı, güzel eserler kazandırmalıyız ki gelen de o güzellikleri anlatsın.
Bunun için Gedife (Gedik Efe) Tepesi’ne Antalya’da mevcut “Tophane Çay Bahçesi” tipinde doğayı, yeşili bozmadan, uyumlu çay bahçesi yapılmalıdır. Yazın kavurucu sıcağında insanlar oraya çıkıp serinlemeli, dünyanın hiçbir yerinde olmayan güzellikleri doya doya seyredebilmelidir. İnsanlara bu imkânları vermek lazım canım!
Uzak, olmaz falan demeyin sakın! Düne kadar Akçagerme Plajı da uzaktı ama şimdi Kaş’ın en güzel, en canlı, en serin plajı oldu. Tamam eskiden uzaktı ama şimdi şartlar değişti artık! Bu Gedife Tepesi belki biraz daha sonra olabilir ama Süleyman Tepesi’ne bir an önce yetkililer kimse kaymakamlık mıdır, belediye midir, özel idare midir, bu işe el atmalı ve Kaş’ımıza böyle yerler kazandırmalıdır. Lütfen ilgililere iletiniz bu konuyu da. “
İlyas Torgaç
– Haber Lotus –
HLotus