Kaş’ın gelişmesi için eğitim alanında atılım yapması şart! 2012 yılı içinde akil adamların yön göstermesi ve kaymakamlık, belediye ve sivil toplum kuruluşlarının girişimleri ile 2013 yılında yayımlanan Kaş Belediyesi Faaliyet Raporu kitapçığında Yüksekokul için Gökseki’nin Kalkan’a bakan tarafında yer ayrıldığını öğrenmiş bulunuyoruz.
Fikir güzel, ancak yeterli değil! Öyle bir hale gelmişiz ki “Yeter ki bu kadarı da olsun. Arkası nasıl olsa gelir!” mantığı bütün bünyemizi kaplamış.
Akdeniz Üniversitesi kurulduğuz zaman en çok eleştirilen konu “O kadar çok araziyi n’apacak bunlar?” olmuştu. Şimdi ise üniversiteye o engin araziye sığmaz oldu. O bakımdan bu tür müesseseler planlanırken bugüne göre değil 50–60 yıl sonrasına göre planlanmalıdır. Hz. Ali (r.a.) : Çocuklarınızı diyor.
30 yaşını geçmiş olan şimdiki yöneticiler gidip o okullarda okumayacakları için gelecekte 30 yaşını dolduracak çocukların ihtiyaçlarına göre bu okulların yerleri, binaları, yeşil alanları belirlenmelidir.
TEKE VEYA LİKYA ÜNİVERSİTESİ KURULMALI!
Üniversiteler bir şehrin sosyo-ekonomik-kültürel anlamda dinamolarıdır. Bakınız Eskişehir’e Konya’ya, Kayseri’ye… Üniversiteler sayesinde kendileri ile eşdeğer illerin önüne geçiverdiler… İstanbul, Ankara ve İzmir’i saymıyorum bile… Bu açıdan baktığımızda şehrin sosyo-ekonomik-kültürel geleceğini de planlamış oluyorsunuz.
YÜKSEK OKUL YETMEZ!
Kaş’ı bugüne göre düşünür planlarsanız hata yaparsınız. Torunlarınız da sizi asla affetmez. O yüzden bugünün yöneticilerinden şu duyarlılığı gelecek adına beklemek de doğal hakkımızdır: Kaş’a bir değil birkaç üniversite planlayınız…
Nasıl mı? İzah edeyim hemen. Teke yarımadasının önceki adı Likya’dır. Likya’da müzede bulunan verilere göre 54 adet yerleşim yeri mevcuttur. Bu kadar küçük bir coğrafyada bu kadar fazla antik şehir olan başka bir yer Türkiye’de mevcut değildir. Sadece kuracağınız Likya Üniversitesi’nin alanı olmasına kâfidir. Üniversite kurulabilmesi için üç fakülte şartı aranmaktadır. Buyurun Likya Üniversitesi’nin fakültelerinin hep birlikte kuralım:
A – LİKYA ÜNİVERSİTESİ
1 – Mimarlık Fakültesi
2 – Sanat Tarihi Fakültesi,
3 – Arkeoloji ve Güzel Sanatlar Fakültesi.
B – TEKE ÜNİVERSİTESİ:
1 – Ziraat Fakültesi,
2 – Veterinerlik Fakültesi,
3 – Su Ürünleri Fakültesi.
4 – Orman Fakültesi
C – BATI ANTALYA ÜNİVERSİTESİ:
1 – İşletme Fakültesi,
2 – Mühendislik Fakültesi (Gemi İnşaat Mühendisliği…)
3 – Edebiyat Fakültesi,
4 – İlahiyat Fakültesi,
Bunların yanında bu üniversitelere bağlı olarak yüksekokul, enstitü, arge gibi birimler ile bölgeye özgü değerler araştırılıp, geliştirilebilir. Dolayısı ile ekonomiye, kültüre ve bilime kazandırılabilir. İl aklıma geliverenleri sıralayayım sizlere:
1 – Seanen Keçileri geliştirme Enstitüsü, (Keçi sütü anne sütüne en yakın değerdedir. Seanen keçilerinin süt verimleri en yüksek türlerdir. Süt ve süt ürünleri geliştirilebilir, sanayi dalı olarak…İleride ayrıca anlatılacaktır.)
2 – Deniz ile ilgili birimler: Dalış, Denizcilik ve deniz ürünleri, su sporları (Yüzme, kano, yelken vs… Su ürünleri yetiştirme, alabalık yetiştiriciliği… Yat yapımcılığı (Likya Tersanesi), Uzun Yol Kaptanlığı, Gemi Adamlığı…
3 – Spor akademisi: Dağcılık, yürüyüş, gözlem, kanyon yürüyüşleri, bisiklet, maraton (Likya Maratonu), Paraşüt
4 – Sağlık Meslek Yüksek Okulu: Sütleğen’in eski ismi Nisa – Meryemlik olarak bilinir. Kadın hastalıkları, hemşirelik birimi için ideal yer.
5 – Bölge Endemik Bitkilerin en çok olduğu yerlerin başında gelmektedir. Endemik Bitkileri Araştırma Geliştirme Enstitüsü bu bölgeye çok uygun düşer.
6 – Havacılık Okulu. Uygulama yapmak için doğal alanlar ve hazır kurulu düzenler mevcut.
7 – Teke Folkloru Araştırma Enstitüsü: Kendine özgü müziği, giyimi ve yemekleri olan Teke Folklorunun kökenini, özelliklerini araştıran bir birim pekâlâ olabilir.
8 – Özellikle heykeltıraşlık, endemik bitkiler, Likya edebiyatı ve gemi yapımı bu bölgeye özgü bir özellik katılarak markalaştırılmalı.
Bunları sadece Kaş ilçesi olarak da düşünmemeliyiz. Batı Antalya olarak Kemer – Kumluca – Finike – Demre – Kaş – Fethiye – Elmalı olarak düşünmeli güçlerimizi bilgilerimizi ve yetişmiş beyinlerimizi birleştirerek bu atılımı en kısa süre içinde gerçekleştirmeliyiz.
Lütfen bakınız. Hiç yok deyip sadece asgari 3 bölümlük bir yüksekokula razı olmak geleceğe ihanet değil mi? Bir çırpıda size 3 üniversite çıkarıverdim. Bu benim ilk aklıma gelen ve olması gerekenler. Kaş’ın ileri gelenleri bir araya gelip kafa yorsa, bilgi ve birikimlerini paylaşsa daha kim bilir neler çıkacak!
Lütfen dostlar, büyük düşünelim, büyük planlar yapalım… Biz bunu başarabiliriz…
İlyas Torgaç
– Haber Lotus –
HLotus