Ana Sayfa > Genel > Kaş’ta Badem Ormanları da Çoğalsın: Batı Antalya’nın Geleceğine Dair – 44

Kaş’ta Badem Ormanları da Çoğalsın: Batı Antalya’nın Geleceğine Dair – 44

ilyastorgacBir önceki yazımızda sizlere “Ceviz Ormanları”nın sayılarının çoğalması konusuna değinmiştik. Yazımızı da “…ceviz içini kilogramı kaç para?” sorusuyla bitirmiştik. Sonra aklıma geldi ki ailemdeki kaşık düşmanlarının badem içini daha çok sevdikleri ve tükettikleri…

 

SÖZ İLK MODERN BADEM BAHÇESİ KURAN YUSUF MART’TA

Bademin en avantajlı ağaçlardan biri olduğunu söyleyen Osmaniye’nin ilk Modern Badem Bahçesini kuran Yusuf Mart: “verimsiz araziler badem dikilerek değerlendirildiği zaman hem üretici hem de ülke açısından büyük bir gelir kaynağı olacak.” diyor.

 

badem1Bademi tercih etmenizin nedeni nedir? Badem diğer meyvelere göre daha mı avantajlı?

Kayısı, şeftali, armut gibi ürünlerde meyve olgunlaştıktan sonra iki-üç gün içinde satmanız gerekir. Fakat bademde böyle bir zorunluluk yok. Bademi iki yıl gibi uzun bir süre depoda saklayabilirsiniz. Yani diğer meyve ağaçlarına göre riski azdır. İklim şartlarına da dayanıklıdır badem. Mesela dolu yağdığında diğer ağaçların meyveleri zarar görürken bademin meyveleri zarar görmez. Bu önemli bir avantaj.

 

NE ZAMAN DİKİLİR?

11 ve 12. aylarda dikilir.  Fidanların yaprağını döküp de söküme başlandığında dikilir. Badem sulu arazide ikinci yılında meyve vermeye başlar. Tabi tek tük meyvelerdir bu. Ama üçüncü dördüncü yılında ticari anlamda meyve almaya başlarsınız. Su konusuna gelince: Yazın birkaç kez yağmur yağarsa su vermeye gerek olmuyor. Hatta orada sadece can suyu verip hiç sulamadığımız badem ağaçları da var. Çok suya ihtiyaç duyan bir ağaç değil

 

ÖMÜRLERİ NE KADAR?

Ağaçlar arasında 6 metre var. Sulu arazide ise ağaçların arasındaki boşluk 8 metredir. Çünkü yetişkin bir badem ağacının boyu 15 metre olur. Genişliği de aynı şekilde 15 metreyi bulur. Badem ağaçları uzun ömürlüdür. En verimli badem ağacı 10. yıldan sonra başlar. Bakımlı bir ağaç 100–150 yıl yaşar diye tahmin ediyorum. Mesela burada hiç bakımsız, kendi halinde yetişmiş 60–70 yıllık ağaçlar var.

 

NE KADAR KAZANACAKSINIZ?

Bu 650 ağacın hepsi meyve vermiyor tabi. Bunların ancak 200 tanesinden ürün elde ediyoruz. Geri kalan ağaçlar henüz küçük ağaçlar. Biz bu bahçeden 1 ton iç badem bekliyoruz. Bunun da parasal karşılığı 15–20 milyon.

 

http://www.osmaniye.gov.tr/?/blog/roportajlar/osmaniye-nin-ilk-modern-badem-bahcesini-kuran-yusuf-mart-ile-yapilan-soylesi

 

BOL KAZANÇLAR…

İlyas Torgaç

– Haber Lotus –

bedem2

HLotus

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.