KUM TAŞLARINDAN BAHÇE DÜZENLEMESİ GELENEĞİNE SAHİP ÇIKALIM!
Akdeniz’i farklı kılan, ona özellik kazandıran birçok kültür değerleri vardır. Zeytinyağlı yemekleri, mavi-beyaz boyalı evleri, cumbalı – begonvilli balkonları, kendine has müziği, şivesi ve kıyafetleri ile ben “Akdenizliyim!” der adeta.
Kaş’ta 1963 yılında Kilise’den Camiye çevrilerek odun deposu ve at ahırı olmaktan kurtarılarak asli ibadet görevini yerine getiren Yeni Cami’nin dış kapısından girdiğinizden itibaren sizi bir farklılık kaplar: Bahçe dekorasyonu…
Kum taşları ile santim santim dizilen, taşlardan geometrik şekiller ve figürler yapılmıştır. Belli ki sabırla, emekle yapılmıştır. Biraz araştırdığımızda ise Akdeniz ve Ege’de bu özelliğin çok yaygın olduğunu gördük. Genellikle kamu binalarında olmasının yanında bazı özel meskenlerin girişlerinde, bahçelerinde de bunlara pek sık rastlamanız mümkün… Özellikle Antalya Kaleiçi’nde… Mis kokulu kolonya çiçekleri, akşamsefaları, ezan çiçekleri sizi koku algılarınızla cezp ederken çoğu zaman farkına varmadığınız ve hoyratça üzerine bastığınız yüzyıllık kum taşları size ayakkabı köselenizin altından adeta masör göreviyle “hoş geldiniz!” karşılamasını ilk kez yapan öğelerdir.
Farklılık yaratmak, torunlarına kimlikli ve Akdeniz’e özgü yapılar bırakmak isteyenlere bir öneri…
İlyas Torgaç
– Haber Lotus –
HLotus