Türkiye Gazetesi’nde köşe yazıları yayınlanan yazar Rahim Er, Aziz Mahmud Hüdayi hazretlerinin bir kerametinden yola çıkılarak geçmişte Marmaray güzergahının “Hüdayi Yolu” olarak isimlendirildiğine dikkat çekti ve bu ismin Marmaray Tüp Geçidi için de kullanılmasını önerdi. Daha önce yazar Muammer Erkul tarafından da teklif edilen bu isim yazar Selçuk Alkan’ın Kent Kitap tarafından yayınlanan “Aşk Güzergahının Gizemi” adlı romanına da konu olmuştu.
Rahim Er’in Türkiye Gazetesi’nde yayınlanan köşe yazısı:
Marmaray yerine Hüdaî Yolu
İstanbul’un tarifi şöyledir:
Nefsi İstanbul, Eyüp, Galata, Üsküdar… “Nefsi İstanbul” denilen Fatih’tir; “İstanbul’un kendisi” demek.
İstanbul’un Üsküdar’ı ve İstanbul’un Fatih’i sanki birbirine sevdalıdır. Sanki biri diğerine doğru denizin ötesinden kollarını açmış yürümektedir. Kız Kulesi bu aşkın bir remzi, sembolü gibidir. İslâmın ilk asrından sonra İslam orduları, asırlar içre biteviye gelip Üsküdar’dan İstanbul’a fetih hasretleriyle bakmışlardır. O azmi, iradesini zorlayan yıldırım Sultan, Anadolu Hisarı’nı yaptırdığında öte yakaya dair kim bilir hangi derin zafer duygularının kavrukluğundaydı.
Üsküdar ve Fatih, birbirinin izdüşümü gibidir. İkisinde de mânevî iklim ve engin medeniyet zenginliği hakim. Suya düşen görüntüleri, bir ebru güzelliği ile önlerindeki denizin maviliğinde dalgalarla çırpınıp tam el ele tutuşacakken eriyip kaybolur. Şimdi tarihin eski zamanlarından beri sürüp gelen bu hasret bitiyor; vuslat demidir.
Marmaray, Üsküdar’la Fatih’i yek diğerine kavuşturmakta. Onların kavuşmasıyla Çin-ü Pekin’den Frengistan’a dek uzak diyarlar da yakınlaşacak. Marmaray’ın hizmete girmesi, bir büyük rüyanın hakikat olmasıdır. Sn. Tayyip Erdoğan’ın ustalık dönemi eseridir; mübarek olsun.
Ancak …
Mübarek olması için edası gereken bir şart daha var:
Aziz Mahmud Hüdaî Hazretleri, beş padişaha hocalık yapmış, evliyanın büyüklerinden bir ulu zattır. Hâli hayatta oldukları gibi hâli mematta dahi huzurları insanlarla dolup taşmaktadır. İnsanı güzelleştirip aslına tebdil eden bir mürşidi kâmildir. O muhteşem dualarını bir kere daha hatırlama vaktindeyiz:
-Ömründe bir kere olsun, kabrimi ziyaret edip bir Fatiha okuyan, fakirlik yüzü görmesin, suda boğulmasın, ateşte yanmasın, îmânını kurtarmadan ölmesin…
Ruhuna Fatiha okuyacaklara suda boğulmama müjdesini veren bu Allah dostu, bir gün bizzat kendileri de bugünkü Marmaray’ın güzergâhı olan suların üstünde yürüyerek bir mecburi keramet izharında bulunmuşlardı. İstanbul ahalisi, o günden sonra bu geçide “Hüdaî Yolu” demiştir.
Öyle ise…
Muhiblerine, sevenlerine düşen nedir? “Marmaray” ismini “Hüdaî Yolu”na yani aslına çevirmek.
Biz, yurt dışındayken proje yeni açıldığında Muammer Erkul kardeşimiz de bu isteği dile getirmiş. Bir kere daha tekrar ediyoruz. Nitekim kısa bir zaman evvel Nevşehir Üniversitesi’nin adının Hacı Bektaşı Veli Üniversitesi yapılmasına dair vaki teklifimiz, kabul görmüştü. Şu teklifimizin kabulü ise hayatımızın hediyesi olacaktır. Marmara Ray’dan “Marmaray” diye telaffuzu zor, soğuk bir kelime türetmektense “Hüdaî Yolu” diye sımsıcak bir isim bu büyük esere çok daha fazla yakışır, madde ve mânâ buluşmuş olur.
Türkçemize aykırı AVM isimlerini değiştirmekle lisanımıza hizmet eden Üsküdarlı Başbakan Tayyip Erdoğan’ın hemşehrisi Aziz Mahmud Hüdaî Hazretlerini kırmayacağına eminiz.
Köşe yazısının yayınlandığı bağlantı: http://www.turkiyegazetesi.com.tr/rahim-er/576441.aspx
Hüdayi Yolu hakkında Muammer Erkul tarafından telif edilen yazılar:
HÜDÂYÎ YOLU
Aziz Mahmud Hüdâyî hazretlerinin fırtınalı havada bir tünelden geçercesine geçip gittiği; Üsküdar ile Eminönü-Sarayburnu arasındaki bölgeye, şu anda Marmaray tüp geçitleri yapılıyor.
Suyun altına döşenen tüplerle yapılmakta olan bu geçidin ismine de; “HÜDÂYÎ YOLU” denmesi, en münasiptir!
Hüdâyî Yolu’nun hikayesini ve teklifimizi alttaki yazılarımızdan okuyabilirsiniz.
Hüdayi yolu “1860’tan beri hayal edilen tünelin son tüpleri de birleşti. Başbakan 60 metre derinde Boğaz altından yürüdü.” Bunla…
Hüdâyî yolu “1860’dan beri hayal edilen tünelin son tüpleri de birleşti. Başbak…
(Okuyacağınız yazıdaki konu, acaba Hüdâyî hazretlerinin kerametinin bugüne bir işareti, günümüzdeki tezahürü müdür?) ………
(Dünden devam) Dünkü yazımızın özeti şuydu: Büyük velilerden Aziz Mahmud Hüdayi hazretlerinin, yüz yıllar önce… Şimşek, yağmur, fırtınalı, gayet…
1541 yılında doğan büyük veli Aziz Mahmud Hüdâyî hazretleri talebe yetiştirmek için çok gayret etti. Dergâhı Üsküdar’dadır. Osmanlı..