Gariptir ki Oedipus’un aksine Hamlet modern tragedyanın yarattığı ezici etki ile insanların kahramanın karakteri konusunda tamamen karanlıkta kalması gerçeğiyle daha uyumlu bir duruma geldi.
Hamlet’in üzerine kurgulanan bu oyunda fazlasıyla tereddütlü sahneler izleriz: Kendisine verilen intikam vazifesini ifa etmesi hususunda başkarakterin yaşadığı tereddütler gibi. Psikanalize göre bu oyunun içeriği tereddütler açısından yoğun bir biçime sahip oluşu ile insanlara bir sebep yahut güdü sunmamaktadır. Yorumlama konusunda pek çok girişimin başarısız olması da işin cabasıdır.
Goethe’ye göre o; dolaysız bir eylem gücü, aşırı ölçüde zekânın gelişimi ile felç geçiren bir insan örneğinin edebi temsilcisidir. O, düşünmenin soluk tonuyla hastalanan bir insandır.
Başka yorum sahiplerine göre bu oyun, yazarının bir tasviri olarak değerlendirilmektedir. Patolojik özellikler gösteren kararsız bir karakter, nevrastenik olarak tanımlanmaya uygunluk arz etmektedir. Drama, konu itibariyle izleyenlerine Hamlet’in bir eylemde bulanabilecek düzeyde biri olarak temsil edilmesinden oldukça uzak olduğunu gösterir.
Çeviri & Derleme by Merve Yezda Bingöl
Referans:
HLotus