Hikmet Birand’ın 1966 yılında Milli Eğitim Basımevi’nde yayımladığı “Anadolu Manzaraları” kitabına göz gezdirirken 43 ve 44ncü sayfasında aşağıdaki bölüme takıldım. Şöyle ki:

“Dünyanın en ünlü, en yaşlı ağaçlarından biri de bizim Büyükdere çınarı idi. 40-50 sene önce kuruduğu söylenen bu çınar, 4000 yıldan fazla yaşamış. Birinci Haçlı Seferi komutanlarından Godefroy de Bouillon ordularını, İstanbul’a topladığı zaman (1096) karargâhını bu çınarın altında kurmuş. Onun için bu çınar Avrupa’da Godefroy de Bouillon Çınarı diye anılır ve İstanbul’a gelen turistler tarafından ziyaret edilirmiş. Anlattıklarına göre bu çınarın ahir-i ömrü çok hazin geçmiş. Gövdesindeki büyük oyuk bir zamanlar kahve, sonra ahır olmuş. Yazık, Büyükdere Çınarı ile İstanbul bir daha ele geçmeyecek olan abidelerinin en güzellerinden birini kaybetti. Hangi varlık böyle Güngören, devran süren, dinlerin, devletlerin, medeniyetlerin, şehirlerin kuruluşunu, çöküşünü seyreden bir ağaç kadar bizi kendimize getirebilir? Bir zamanlar gölgesinde çekişmelerini, sevişmelerini, sonsuzluğu, özleyişlerini, müsamahalı sessizliği ile seyrettiği, çılgınca ihtiraslarına gülümsediği yüzlerce, yüz binlerce insan, adsız sansız günlük kelebekler gibi geçip giderken, her yıl yeşeren, her yıl çiçeklenen ağacın, o sükununu kendi içinde bulan eşsiz büyüklüğün yanında insan ömrü nedir ki… İşte ormanda kavuştuğumuz huzur da belki hayatın ağaçta bir yarı ebedilik kadar sürekli ve yüzyılların hayat için bir gün kadar kısa olmasındandır.”Bu yazıyı okuyunca aklıma Seyret’teki (Gökçeören) Ulu çınar geldi. Kim bilir bu çınar kimleri görmüştür?

Makedonyalı Büyük İskender sfenksi ve devlet sınırları.
Hindistan’ı fethe giden Makedonyalı Büyük İskender, ordularını bu çınarın altında dinlendirmiş;

Ege adalarını ayakyolu yapan Kaleopatra, Kaputaş plajında denize girdikten sonra öğle çayını bu ağacın gölgesinde içmiş, şekerlemesini (öğle uykusunu) bu çınarın gölgesinde yapmış;

Patara’da doğup, Bezirgan’da tahsil hayatını tamamlamış, Demre’de irşad çalışmalarını yapan Aziz Nikola, İncil’i Akdeniz’in kavurucu sıcaklarında bu çınarın koyu gölgesinde incelemiş olmasın!

İlyas Torgaç
– Haber Lotus –
HLotus