Ana Sayfa > Genel > Oda TV’ye Cevap Bu Kez ‘Kaş’lılardan Geldi!…

Oda TV’ye Cevap Bu Kez ‘Kaş’lılardan Geldi!…

Oda TV  tuhaf yorum ve çıkarımlarına devam ediyor…  Bunun yeni bir örneği Kaş ilçesindeki Cumhuriyet Bayramı kutlamaları ile ilgili Yusuf Yavuz imzalı haber-yorumda sergilendi. 

“Bu Cumhuriyet Balosunu Çankaya Köşkü Kıskanacak” başlığıyla yazılan haberde “Rejim tartışmalarına Kaş’tan verilen yanıt” yorumu yapılmış. Elbette Kaş’ta yapılan “Cumhuriyet” kutlamalarını yerinden gözlemleme şansı bulduğumuz için coşkuyu inkar edemeyiz. Fakat işin aslı Oda Tv’nin yansıttığı gibi değildi malesef.  Kaş yerel medyasının önemli temsilcilerinden Fatih Kocaer’in Cumhuriyet kutlamaları yorumu ise “Cumhursuz Cumhuriyet Kutlaması” başlığını taşıyor. Fatih Kocaer, Cumhuriyet kutlamalarını ele aldığı yazısında “Cumhuriyet Kutlaması mı? Sezon Finali mi?” sorusunu ortaya atıyor. Böylece Oda Tv’nin “Rejim tartışmalarına Kaş’tan verilen Yanıt” balonu sönüyor.

Aşağıda Önce Oda TV‘nin haber-yorumunu ardından da Kaşmedya‘da yeralan Fatih Kocaer’in yorumunu okuyabilirsiniz.

BU CUMHURİYET BALOSUNU ÇANKAYA KÖŞKÜ KISKANACAK

87 yıl önce Cumhuriyet’in ilan edilişini iki gün sonra öğrenen Kaşlılar, meydanda toplanıp bir ateş yakarak Cumhuriyeti kutladılar. Yalnızca 150 kişiydiler. Bugün o ateşin etrafında 10 bin kişi toplandı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Çankaya Köşkünde verdiği Cumhuriyet resepsiyonu günler öncesinden Ankara’nın siyasi gündeminin en çok tartışılan konularından biriydi. CHP’nin katılıp katılmayacağı yönündeki merak bir yana Emine Erdoğan’ın tavrının ne olacağı da günlerce gündemi meşgul etti…
Aynı günlerde, Ankara’nın kısır tartışmalarından uzakta, referandumun ardından ortaya çıkan haritada kırmızı renkle işaretlenen güney kıyılarında da Cumhuriyet balosu konuşuluyordu.
Ancak bu kez tartışma kimin katılıp katılmayacağı konusunda değil, kimin yer bulup bulamayacağıyla ilgiliydi.

Günler öncesinden Cumhuriyet balosunda yer bulma tartışmasının yaşandığı yer, Antalya’nın gözde turizm merkezlerinden biri olan Kaş ilçesiydi. Kaş’ta Cumhuriyetin ilanıyla birlikte başlayan ve o günden beri halkın yoğun katılımının olduğu kutlamaların coşkusu görülmeye değer. Bu coşkuya ortak olmak için her 29 Ekim’de Türkiye’nin dört bir yanından, hatta yurt dışından çok sayıda insan Kaş’a akın ediyor.

Uğruna tartışmaların olduğu Cumuhuriyet balosunun bu yılki ayrıntılarına geçmeden önce, Kaş’taki bu muhteşem Cumhuriyet coşkusunun köklerine kısaca değinelim…

CUMHURİYET’İN İLANINI İKİ GÜN SONRA ÖĞRENDİLER

Tarih 29 Ekim 1923, Ankara. Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyet’i ilan etmesinin ardından ülkenin dört bir yanına büyük bir coşkuyla duyurulan bu haber, o yıllarda karayoluyla ulaşımı olmayan Kaş’a Elmalı ilçesi üzerinden gelen haberle iki gün sonra ulaşır.

Haberi sevinçle karşılayan Kaşlılar, bugün ilçenin meydanı olan alanda toplanarak büyük bir ateş yakarlar. Yunanistan’ın Meis adasına üç mil uzaklıktaki Kaş’ın meydanına yakılan Cumhuriyet ateşi, karşı adadan da görünecek büyüklüktedir…

Ateşin etrafında toplanan 150-200 kişilik grup, evlerinden getirdikleri yemekleri ve türkülerini paylaşarak Cumhuriyet ateşinin başında saatler süren bir kutlama yaparlar….
Ertesi yıl aynı aynı gün, aynı meydanda toplanan kalabalık, yeniden yakar Cumhuriyet ateşini.

REJİM TARTIŞMALARINA KAŞ’TAN VERİLEN YANIT

Kaş’ta yakılan bu ateş, Cumhuriyet’in Anadolu’da bulduğu karşılığın en çarpıcı göstergelerinden biridir. Tamamen kendiliğinden doğan ve giderek gelişen, çeşitlenen kutlamalar, ikinci dünya savaşı yıllarında bir iki kez kesintiye uğrasa da 1923’ten günümüze aralıksız sürmüş.

Bugün Cumhuriyet’le ilgili yaşanan rejim tartışmalarına verilecek en güzel yanıtlardan biri de Kaş’taki bu coşku olabilir.

Dünkü 29 Ekim kutlamaları ülkenin her köşesinde yine aynı heyecanla gerçekleşti belki de ancak Kaş’ta yaşanan bu tarihi buluşma gerçekten görülmeye değerdi.

Günler öncesinden yapılan hazırlıkların ve rezervasyonların ardından, 29 Ekim günü Kaş sokakları renklenmeye başladı. Meydanda kurulan dev sahneye ses ve ışık düzeni yerleştirilirken, ilçedeki restoranlara daha önceden tahsis edilmiş alanlara masalar, mutfak malzemeleri ve tabaklar yerleştiriliyor. Kaş’taki Turizm Meslek Lisesi’nin öğrencileri ve restoranların garsonları, aşçıları pırıl pırıl kıyafetleriyle baloya hazırlık yapıyor…

Meydandaki Atatürk anıtının etrafında heyecanlı bir bekleyiş var…

ALMAN, İNGİLİZ VE YUNANLILAR CUMHURİYET’İ KUTLADILAR

Türkiye’nin dört bir yanından gelenlerin arasında, Kaş’ın kardeş şehri olan Almanya’nın Brühl kentinin belediye başkanı ve buradan gelen konuklar da var. Komşu Meis adasından neredeyse her yıl gelen Yunanlıların yanısıra, ilçede yerleşik yaşayan yüzlerce Alman ve İngiliz de yavaş yavaş meydanı dolduruyor.

Güneşin batmasıyla birlikte, Kaş meydanına yerleştirilen masalar, sandalyeler tıklım tıklım doluyor. Ünlü ünsüz, onbine yakın insan Türkiye’nin en coşkulu Cumhuriyet balosunun ateşini hep birlikte yakıyor.

Limandaki tekneler, çay bahçeleri bayraklarla donanmış.Yemekler yenildikten sonra hep birlikte söylenen türküler, şarkılar ve tabii ki defalarca tekrarlanan 10 Yıl Marşı’na yabancılar da ellerinde bayraklarla eşlik ediyor. Kaş Lisesi öğrencileriden oluşan bando takımı eşliğinde meydana giren fener alayının ardından coşku doruğa çıkıyor. Onbine yakın insan hep bir ağızdan Cumhuriyet’e bağlılığını haykırıyor…

ÇOCUKLARIN CUMHURİYET’İ

Meydanda coşkunun doruğa çıktığı anlarda Cumhuriyet tutkusunun tam ortasındayız. Ankara’dan gelen dostlarımız da bu atmosferden etkileniyor. Tam bir karnaval havasına bürünen meydanda koşuşturan çocukların konuşmalarına kulak kabartan Ankaralı dostlar, çocukların konuşmalarını aktarıyor:
” ne güzel eğleniyoruz bugün, değil mi?”
“Evet, çok…”

Meydanda koşuşturan çocukların Cumhuriyet’in sevincine ortak olması etkileyici. Ankara’nın gri havası ve kesif siyasi atmosferinden bunalan dostlarımız, Kaş Meydanındaki Cumhuriyet balosundaki tanıklıklarının kendilerine moral verdiğinin altını çiziyorlar.

Gece yarısına kadar süren kutlamaların sonunda “Keşke bütün ülkede böyle kutlanabilse Cumhuriyet” diyorlar.

BOĞULAN KİTLELERİN TEPKİSİ

Kaş’taki Cumhuriyet balosunda konuşulan bir başka gerçek de, giderek alanı daraltılan ve boğulmaya çalışılan ülkenin aydınlık yüzünün yaşanan sürece gösterdiği tepki şeklindeydi.

Bu yılki kutlamaya, geçtiğimiz yıllarda meydanı dolduran kalabalığın neredeyse iki katına yakın bir katılımın olması, bu dikkat çekici yorumları haklı çıkaracak nitelikteydi.

Cumhuriyet’in bütün kazanımlarının törpülendiği, giderek yozlaştırılmaya çalışıldığı bu dönemde, 87 yıl önce tamamen sivil halktan oluşan yurttaşların Kaş Meydanındaki çınar ağacının altında yaktığı ateşin şavkı, bugün yalnızca Meis adasından değil, dünyanın dört bir yanından görülecek büyüklüğe ulaşmış durumda.

Yusuf Yavuz
Odatv.com

———————————

CUMHURSUZ CUMHURİYET KUTLAMASI

Bu kutlamalara tüm Kaş halkı katılıyor mu? Bunun cevabını merak etmeye gerek yok, çünkü katılımcılara bakıldığı zaman görülecektir

Cumhuriyet Kutlaması mı?

Sezon Finali mi?

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 87. yıldönümü içerisinde yapılan kutlama etkinliklerinin çok güzel örneklerini ülkemizin birçok yerinde görebiliyoruz. Bu cennet vatanımızın kıymetini bilmek zorundayız. Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını ve bu vatanımızı vatan yapan şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi minnet ve saygıyla anmak gerekiyor.

Dedelerimizin 1923 yılında başlattığı Cumhuriyet Kutlamalarını geleneksel olarak ilçemizde, köyümüzde, mahallemizde kutlamaya devam ediyoruz. Bundan sonraki yıllarda da aynı coşku ve heyecan ile cumhuriyetimizin yıldönümleri kutlayacağız.

Kaş’taki kutlamalarda karıştırılan bir durum var, Biz Cumhuriyetimizin 87 yıl dönümünü mü kutluyoruz, yoksa paralı eğlence adı altında bazı işletmeler bu durumdan nemalanıyor mu? Bu kutlamalar yapılırken ranta dönüştürülmemeli,  sap ile samanı karıştırmamamız gerekir.

Bu kutlamalara tüm Kaş halkı katılıyor mu? Bunun cevabını merak etmeye gerek yok, çünkü katılımcılara bakıldığı zaman görülecektir.

Öncelikle sezon finali ile Cumhuriyet kutlamalarını ayırt etmek gerektiği inancındayım. Daha önceki yıllarda nahoş görüntülerin olduğu hepimiz tarafından bilinmektedir. Eğer bu kutlamalara tüm Kaş halkın iştirak edilmesi isteniyorsa bu yönde çözümler üretilmelidir.

Okul çağındaki öğrencilerimizi kötü alışkanlıklardan uzak tutmak isteyeceğiz hem de onları özendirici etkinliklerin içersinde yer vereceğiz. Bu ne lahana ne perhiz, bunun bir mantıklı açıklaması olduğu düşünmüyorum. Liseli öğrencilerimizi bando ve fener alayı eşliğinde o ortamdan geçireceksiniz, sonara idariciler ve veliler olarak çocuğumuzun kötü alışkanlıklarından yakınacağız. Buradan o etkinliğe katılan işletme sahiplerine sesleniyorum. Türk gençliğini kendi menfaatiniz için kullanamazsınız. İlçe Milli Eğitim Müdürümüz bu konuda gerekli hassasiyeti ve özeni göstereceği inancındayım.

Halkın kutlaması diyorlar, bence hayır! Bu etkinliğe katılmanın bir bedeli var, yani paranız varsa burada kendinize bir yer bulabiliyorsunuz, aksi halde ayakta kalıp katılımcıların nasıl eğlendiklerine bakıyorsunuz.

Belediyemiz, bu etkinliğin neresinde;

– Ses sisteminin ayarlanması

– Sanatçının davet edilmesi

– Bayrakların asılması

Milli Eğitim Müdürlüğü, bu etkinliğin neresinde;

– Bando takımın hazır bulunması

– Fener alayının organizasyonu

– Halkoyunların sergilenmesi

– Diğer işletmelere göre ucuz ikram servisinin yapılması

 

İşletmeciler, bu etkinliğin neresinde;

– Kazancın peşinde

  Kaş Halkı, bu etkinliğin neresinde;  

 – Evinin yolunda…

 Saygılarımla

Fatih KOCAER

Kasmedya.com

 

– Haber Lotus –

HLotus

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.