Ana Sayfa > Genel > Oral Çalışlar: Böyle Savunma Bakanı Olursa…

Oral Çalışlar: Böyle Savunma Bakanı Olursa…

Radikal Yazarı Oral Çalışlar bedelli askerliği konu edinen birçok yazı kaleme aldı. Radikal’deki son yazısında da meseleyi Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün bedelli askerliği konu edinen son beyanatı üzerinden değerlendiriyor. Yavuz Donat’a konuşan Vecdi Gönül topu askerlere atmış ve hiçbir demokratik ülkede olamayacak bir tarzda ifadeler kullanmıştı. Oral Çalışlar’ın makalesini dikkatlerinize sunuyoruz: 

Böyle Savunma Bakanı Olursa

Savunma Bakanı Vecdi Gönül’le Yavuz Donat’ın Sabah’taki söyleşisini okurken, bakanın yaklaşımı, ülkemizdeki siyaset-asker ilişkisinin ne kadar geri bir noktada olduğunu gözler önüne seriyor.

Donat’ın bedelli askerlik sorusuna “Hayır, olmaz” diyen Gönül şunları ekliyor: “Mümkün olabilmesi için Genelkurmay’ın ‘İhtiyaçtan fazla celp var. Paralı askerliğe imkân tanıyacak bir yoğunluk var’ diye bize yazması lazım. ‘1111 sayılı kanunun 10’uncu maddesi muvacehesinde’, geliştirilen alternatiflerin hangisine itibar edilirse edilsin, celp miktarı ‘ihtiyacın yüzde yüzünü’ karşılamıyor.”

Milli Savunma Bakanı, Türkiye’de hâlâ Genelkurmay Başkanı’nın arkasında duruyor. Darbeci sistemin yarattığı bu ters hiyerarşi devam ediyor. Gönül’ün bu duruma itiraz eden bir yaklaşımına rastlamış değilim.

Bakana göre, TSK’nın ne kadar askere sahip olacağı konusunda, yalnızca ve tek başına TSK söz sahibidir. Askerin mi, siyasi iradenin mi tayin edici olması gerektiğinin tartışılması bile demokrasi kavramına aykırıyken, Vecdi Gönül büyük bir rahatlıkla “Bu konuyu asker belirler” diyebiliyor.

Alın size demokrasi… Böyle siyasetçiye böyle asker normal belki de… 

Sayı ve ‘iktidar alanı’

Şu anda Türkiye’nin asker sayısının 800 bin civarında olduğu söyleniyor.(Gerçek rakamı bilmiyoruz.) Hangi kurum, elindeki olanakların kısılmasını ister ki? Asker sayısı ne kadar çok olursa, subay sayısı da o kadar çok oluyor. Asker sayısı ne kadar çok olursa, TSK’nın ‘iktidar alanı’ ve kullandığı maddi olanaklar o kadar genişliyor.

Son dönemde sıklıkla tartışılan bedelli askerlik, sanki eşitsizliği arttırıcı bir uygulama gibi sunuluyor. Halbuki bu talep ‘vicdani red’in orta sınıfça talep edilen ‘pragmatik’ bir versiyonu. (Üst sınıflar ise zaten yıllardan beri dövizli askerlikten yararlanıyorlar.) Militarist bir ton içeren ‘bedelli askerlik lobisi’ deyiminin, gazeteci arkadaşlar tarafından çok beğenilmiş olması da bununla bağlantılı. 

Genelkurmay’a dilekçe 

Yavuz Donat soruyor: “Asker ‘garsonlukta, hizmetçilikte kullanılıyor’ deniliyor. Talep: Paralı askerlik çıksın… Orduya garson lazımsa, maaşlı garson çalıştırsın.” Vecdi Gönül’ün cevabı: “Askerlik hizmetinin nasıl icra edileceği, TSK İç Hizmet Yasası’nda gösterilmiştir. Yanlış uygulama olduğu iddiası varsa, Genelkurmay’a bildirirler. Genelkurmay da gerekli tahkikatı yapar.”

TSK, askerlik için gelmiş gençleri parasız şekilde garson, kuaför, posta olarak çalıştırıyor mu, çalıştırmıyor mu? Milli Savunma Bakanı bu konudan haberdar mı, değil mi? 231 bin kişiyi kapsadığı söylenen bu ‘angarya’ sektörünün tasfiyesi, Milli Savunma Bakanı’nın sorumluluk alanına giriyor mu, girmiyor mu? 

Asker sayısına asker mi karar verir?

Yıllar önce İsveç Savunma Bakanı ile bir söyleşi yapmıştım. Genelkurmay Başkanı dahil bütün üst düzey subayların terfi ve atamalarını kendisinin yaptığını, bunu bakanlar kurulunun da prensip gereği onayladığını anlatmıştı.

Türkiye’nin yakın tarihinde üç askeri darbe bulunuyor. Askerler siyasi hayat içinde bir güce sahip olabilirler. Bunlar bazılarımıza normal gelebilir. Ama TSK’nın asker sayısına kendi kendine karar vermesinin normal karşılanabilmesine şaşırmamak mümkün değil.

Vecdi Gönül gibi savunma bakanları, bu ‘sistem’in garantörü gibiler. Ama gazetecilerin de bir bölümünün aynı tavırda olmaları can sıkıcı. Zaten, askerin şu anki otoriter, çağdışı ve angaryacı askerlik sistemini sürdürebilmesinin temel nedeni, pek kimselerin sesini çıkaramıyor olması.
‘Sivil siyaset’, askerler ne derse onu yerine getirmek için mi var? Demokratik bir sistemde böyle Savunma Bakanı olur mu? 

HLotus

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.