Nasıl ki şeytanın vesvesesine yenilip Allah’tan ümit kesmezsem, düşmanın dolduruşuna gelip sevdiğimden de ümit kesmem. Çünkü ümit kesmek yüz çevirmektir, sevdiğine güvenmemektedir. Seven kişi, sevgilinin aşkına güvendikten sonra yolda kalmaz; bir yıldız da yol gösterebilir ona, bir şiir de elinden tutabilir. Hatta gerçekten severse bir tavşanı bile takip ederek bulabilir sevgiyi…
-Osmanlı Tokadı 5. Bölümünden-
Onlar bizden biri aslında… Bu nedenle tutuldu ya bu dizi… Haksızlık karşısında dimdik duran, yeri geldiğinde bilek gücünü esirgemeyen birer kahraman onlar… Kısa sürede yüreklerin sımsıcak köşelerinde yer edindiler bile… Kimden mi bahsediyoruz? Dizinin kahramanları Doğan ve Şahin Bey’den tabii… Uğur Çavuşoğlu Doğan Bey, Alper Kul ise Şahin Bey karakterini başarıyla canlandırmakta…
Başrollerini İsmail Hacıoğlu, Vildan Atasever, Uğur Çavuşoğlu, Alper Kul, Cemal Hünal ve Mazhar Alanson’un paylaştığı Osmanlı Tokadı, daha ilk bölümüyle birlikte izleyenlerin beğenisi kazandı. Sosyal medyada büyük ilgi gören dizi, akıcı öyküsü, esprili diliyle keyifli bir dizi olduğunu ilk bölümünden gösterdi. Her diziye nasip olmayacak güçlü oyuncu kadrosuyla da dikkat çeken dizide, özellikle ilk bölümde başrol oyuncuları Uğur Çavuşoğlu, Alper Kul, Mazhar Alanson göz doldurdu.
İstanbul’un Fethi sırasında Bizans surlarına ilk Osmanlı bayrağını dikecek olan kişi olmak isteyen Doğan Bey ve Şahin Bey birbirlerine zıt olan iki karakterdir. Fakat görev yerlerini terk eden bu ikili, Akşemseddin Hazretleri tarafından cezalandırılarak 2013’ün İstanbul’una gönderilirler. Yüzyıllar sonrasına geldiklerinde kendileri ölü zanneden iki yeniçerinin günümüz İstanbul’una alışması hiç kolay olmaz.
Gözlerini 2013’ün İstanbul’unda açan müthiş ikilinin Boğaz Köprüsü’nü Sırat Köprüsü’ne benzetmeleri de bir hayli ilgi çekti. İstanbul meydanlarının kalabalığını ise başlangıçta mahşer alanı zanneden Doğan ve Şahin isimli yeniçeriler, imarethaneye büyük emekleri geçen Şemseddin Ak Hoca ile tanıştıktan sonra zamanda gizemli bir yolculuk sonucunda 1453 yılından 2013’e geçtiklerini öğrenirler. Yeniçeriler, kısa zamanda günümüz İstanbul’una alışmaya çalışsalar da bazen bir taksinin tavanına binip onu at arabası gibi kullanmaya kalkıştıkları da olur. Günümüzde sık kullanılan, ama mazisi 5-10 yıl olan yabancı kelimelerden hiçbir şey anlamayan ama bunları ustaca kendi anlayışlarına göre harmanlayan yeniçeriler, bir o kadar da halkın mutluluğuna ve güvenliğine önem vermekte… Ezan okunduğunda, devam etmekte olan kavgaya ilişmemeleri, onların manevi değerlere ne derece önem verdiğini, gerçek bir yeniçeri ve Osmanlı delikanlısı olduklarına işaret… Tokatları ise meşhur tabi…Tarihe geçen Osmanlı Tokadı bu… Bu yeteneklerini geliştirmek ve taze tutmak için imarethanenin duvarlarını tokatlayarak antrenman yapan yeniçeriler, günümüz insanlarıyla karşılaştıklarında, sadece bir gösteri mankeni ya da palyaço şeklinde algılansalar da, insanlar onları yakından tanıdıkça, saygı ve sevgileri artmaktadır.
Film aynı zamanda gizemlidir
Dizide Akşemseddin Hazretleri, günümüzde Şemseddin Ak Hoca ile, Fatih Sultan Mehmet (İsmail Hacıoğlu), polis Fatih ile, prens kızı Konstantin, günümüz mafya babası İskender beyin kızı İstanbul (Vildan Atasever) ile, Prens Aleksandros, mafya babası İskender Bey (Osman Wöber) ile ilişkilendirilmiş. Mazhar Alanson’un ustaca icra ettiği Şemseddin Hoca karakteri, ayrıca bir akıl hastanesindeki hastayla gizemli bir haberleşme içerisindedir.
Kurtlar Vadisi dizisinden Tuncay Kantarcı karakteriyle tanıdığımız Osman Wöber de başarılı bir şekilde mafya babası İskender’i canlandırmaktadır. İstanbul’un fethi sırasında Fatih’e kaşı bir suikast niyetinde olan Akeksandros’un yüzyıllar sonra İstanbul’da yaşayan torunu, mafya babası İskender’in bu sırrını kimse bilmemektedir. Ta ki zaman yolculuğu yaparak 2013’ün İstanbul’una gelen Doğan ve Şahin adlı yeniçerilerin kendisine “Aleksandros!” diye hitap etmelerine kadar…
Beyaz tavşan sembolü de yeniçeri dostlarımıza yol göstermeye devam etmektedir dizide…
Daha ilk bölümünden itibaren ilgi ve sevgiyi kendisine çeken dizide Issız Adam filmiyle dikkatleri çeken Cemal Hünal da kaba kuvvete karşı teknik güç ve zekâ kullanımının avantajını gösteren rolünü başarıyla sergilemekte… Cemal Hünal, dizide İskender karakterini canlandıran Osman Wöber’in sağ kolu Moğol karakterine hayat veriyor. Hünal, dizide kötülük peşinde olan ve insanlık adına tehlikeli oyunlar içinde olan bir mafya babasını canlandırıyor.
Dizide, Fatih’in mirasını korumak için günümüzün mafyasına kafa tutan yeniçerilerin, yeri geldiğinde polis ile başları belaya girerek biber gazı yemesiyse ince bir espri olarak göze çarpıyor.
Espri var ama dalga geçmek yok!
Osmanlı Tokadı’nı oyuncularıyla birlikte izleyen yönetmen Mustafa Şevki Doğan, Star’a yaptığı açıklamada “Bu işin başında olmaktan gurur duyuyorum. Komedi olunca Osmanlı ile dalga geçilecek mi gibi bir imaj var. Ama tam tersi. Günümüzdeki bencilliğe, vurdumduymazlığa eleştiri getirirken, geçmişin cesareti, kahramanlığı ve arkadaşlığına övgü getiriyoruz” diyor.
Kamera arkası
Osmanlı Tokadı dizisinde İsmail Hacıoğlu’nun canlandırdığı Fatih’in, İstanbul’u fethi sahneleri için 700 bin lira harcandı ve bir ay ön hazırlık yapıldı. Sahne için 4 gözetleme kulesi, 5 top ve 5 karakol inşa edildi. İsmail Hacıoğlu’nun sahneleri için bir hafta prova yapılırken, bu sahnede 150 atlı asker de rol aldı. İstanbul’un fethi sahnesinin çekimleri bir haftadan fazla sürdü. Eminönü’nde Yeni Cami avlusunda yapılan çekimlerde yeniçerileri oynayan Alper Kul ve Uğur Çavuşoğlu yaklaşık 10 saat musalla taşında çekim yaptı. Çevredeki vatandaşların meraklı bakışları önünde çekilen sahnede vatandaşlar çekimlere yoğun ilgi gösterirken sahneyi cep telefonlarıyla da kayıt etmeyi ihmal etmediler.
Dizinin yönetmeni Mustafa Şevki Doğan, yıllardır sürdürdüğü geleneğini bozmadı. Doğan, dizinin ilk sahnesinin çekimine sette görev yapan yaşça büyük set çalışanına “motor” dedirtti.
Osmanlı Tokadı dizisinin kadrosunda kimler var?
- İsmail Hacıoğlu (II. Mehmet/Fatih)
- Vildan Atasever ( Konstantin/İstanbul)
- Uğur Çavuşoğlu ( Doğan Bey)
- Alper Kul ( Şahin Bey)
- Cemal Hünal ( Moğol)
- Toprak Sağlam (Nurseda)
- Gülçin Santırcıoğlu (Asuman)
- Pelin Akil (Irmak Güzel)
- Tuncer Salman (Gazanfer Ağa/ Emniyet Müdürü)
- Mazhar Alanson (Akşemseddin/Şemsettin Ak)
- Osman Wöber (Aleksandros/İskender Bey)
- Bertan Ceylan (Bilal)
Selçuk Alkan
– Haber Lotus –
HLotus