Lise yıllarında “Suud Saffet” mahlası ile şiir dünyasında isminden söz ettiren [1] değerli bir edebiyatçı Suut Kemal Yetkin [1903-1980] aynı zamanda akademisyen, felsefeci [Sorbonne ve Rennes Üniversiteleri], üniversite idarecisi ve siyasetçidir. Yetkin, önemli yapıtları ile kültüre ciddi katkıları olmuş zatlardan biridir. 1963-1964 ders yılında Columbia ve Paris Sorbonne üniversitelerinde “Türk sanatı” konusunda dersler verdi, öğrenciler yetiştirdi [1963-1964]. Yeni kurulmuş olan [1934] Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’de Güzel Sanatlar Eğitimi Kürsüsü’nü kurdu ve Estetik ve Sanat Tarihi bölümünde doçent ünvanı ile eğitim hayatına devam etti. Hacettepe Üniversitesinde sanat tarihi dersleri verirken Sanat Tarihi bölümünün öncüsü oldu ve 1973 yılına kadar her iki kurumda akademisyenlik yaptı [2].
Türkiye’deki Sanat Eleştirmenleri Derneği’ni kuran Yetkin aynı zamanda Türkiye’de güzel sanatlar alanında ilk yayın bülteni olan Ar dergisinin kuruculuğunu yaptı. Yazarımız, yabancı bilimsel dergilerde [Ars Orientalis ve Studia Islamica] makaleleri olan ilk Türk sanat tarihçisidir [3].
Batı uygarlığı, felsefe, sanat, çağdaş sanat ve edebiyat alanlarında başta Türkçe olmak üzere yabancı yayınları olmak üzere kırk dilde kırkı aşkın kitabı, yirmiye yakın çevirisi, yüze yakın makale ve deneme yazısını büyük bir miras olarak geride bırakarak 18 Nisan 1980’de hayata veda etmiştir.
Merve Yezda Bingöl
[1] https://tr.wikipedia.org/wiki/Suut_Kemal_Yetkin
[2] https://islamansiklopedisi.org.tr/yetkin-suut-kemal
HLotus