TURİZM ŞEHRİ KAŞ’TA SU SORUNU
Kaş’a yerleşim 1900’lü yılların başında bizzat padişah II. Abdülhamit’in fermanı ile Kasaba’dan Andifli ismiyle bilinen bugünkü yerleşim yerine nakledilmekle başlar. Arap kaymakam Şükrü Asali zamanında Pınarbaşı köyünden Kaş’a demir borular döşenerek su getirilmiştir.
4 Eylül 1950 – 23.11.1951 döneminde Belediye Başkanı seçilen Enver Yaşar Yazıcı, 24.11.1951 – 30.05.1960 döneminde İbrahim Ethem Serin, 09.12.1973 – 11.12.1977 döneminde Saim Çukurbağlı, zamanında su şebekesi yenileme ve suyu Gömbe’den getirme çalışmaları 30.03.1984 – 30.03.1989 döneminde Nevzat Hacıvelioğlu zamanında su şebekesi yenileme projelendirme 1994 – 2001 döneminde Emin Erdem ve 2004–2009 döneminde Halil Kocaer dönemlerinde baş sorun olarak içme suyu çalışmaları hep gündemdeki yerini korumuştur.
20 Temmuz 1969 tarihinde bir Cuma günü Kaş AP ilçe başkanı ve Antalya İl Daimi Encümen üyesi Salih Demirci’nin daveti üzerine Elmalı Gömbe üzerinden tozlu patika yollardan geçerek 9 yatırımcı bakan, milletvekilleri, müsteşarları, genel müdürleri, bölge müdürleri ve müdürleriyle birlikte Kaş’ı ziyaret eden Başbakan Süleyman Demirel’e Kaş’ın başta yol, içme suyu, liman yapımı, hava elektrik hattı ve okul yapımı için istekler bizzat anlatılmıştır. Kaş Belediyesi tarafından “Fahri HemşehrilikBeratı” verilen Başbakan Süleyman Demirel, Kaştan ayrılışı sırasında Çınaraltı’nda Salih Demirci’ye: “Kaş’ın milletvekili benim Salih! Ne isteğin varsa beni bul!” demiş Salih Demirci’nin “size nasıl ulaşacağız sayın Başbakanım?” sözüne karşılık : “Benim Güniz sokakta evim var. Saat sekize kadar evimde olurum. O zamana kadar ne sorunun varsa gel, halledelim!” demiştir. Ve de yıllar içinde bütün bu sorunları bizzat direktifleri ile halletmiştir.
Son olarak 2007 yılında Gömbe suyunun Kaş’a getirilmesi ile birlikte su sorunu halledilmiştir. Ancak bugün için yeterli olan bu yatırımlar seçkin turizm şehri olmayı hedefleyen Kaş için yeterli midir? Sorusu önümüze gelmektedir.
Bu göreceli bir durumdur. Yani kişilerin hedef ve beklentileri ile birebir örtüşen ve değişebilen… Yani siz Kaş’ın geleceğini 10 bin kişi üzerinden planlar ve gelişmenin önünü tıkarsanız evet bu su kaynakları ve şebekeleri yeterlidir. Ancak eğer perspektifiniz yerleşik 50 bin Kaş’lı ve en az 300 bin turisti ağırlamayı hedefleyen bir vizyon içindeyseniz mevcut su kaynakları ve şebeke yetersiz kalacak ve Turizmin hiç sevmediği hatta nefret ettiği “Susuzluk” sorunu ile yüz yüze kalmaya kendinizi hazırlamanız gerekmektedir.
Nasıl mı? Şöyle ki: Otellerde kullanılan su ihtiyacının uluslar arası standardını açıklayalım.
Sadece bir kişinin yemek dâhil odabaşına düşen su kullanım miktarı 304 L/gün den 365 günlük ihtiyaç duyulan asgari su miktarı 110.960 Litre olacaktır. Bunu Kaş’ın yerleşik nüfusu 52564 kişi ile çarptığımızda 5.832.501.440 Litre yıllık suya ihtiyaç duymaktadır. Dikkat ederseniz bu sadece asgari ihtiyaçlar içindir. Unutulmamalıdır ki ABD ve Alman kaynaklarında 5 yıldızlı otellerde uluslar arası su kullanım standardı 800 L/oda/gün’dür.
GÖMBE – ÇAYBOĞAZI BARAJI YETERLİ DEĞİL!
Mevcut Gömbe beldesindeki Çayboğazı barajının gövde hacmi ise 10.667.000 m3’tür. Unutulmaması gereken önemli bir konuda Çayboğazı barajı İÇME SUYU değil Tarım Alanlarını SULAMA AMAÇLIDIR. Bu durumda bile mevcut barajın tam kapasite ile ZARURİ İHTİYAÇLAR İÇİN kullanımında ilçeye tek bir turist gelmemesi halinde bile yeterli değildir.
GÖMBE MEYVE ÜRETİM MERKEZİ
Çayboğazı barajının yapılmasının esas faktörleri bölgede öteden beri var olan meyvecilik altyapısını oluşturmak, tarım ürünlerinin verimiyle birlikte kalitesini arttırarak dünya pazarlarında yer bulmaktır. İçme suyu kullanımı için de altyapısı yapılmamıştır.
İlyas Torgaç
– Haber Lotus –
HLotus