Ana Sayfa > Genel > Turizm İçin Suyun Önemi: Batı Antalya’nın Geleceğine Dair – 29/4

Turizm İçin Suyun Önemi: Batı Antalya’nın Geleceğine Dair – 29/4

ilyastorgacATIKSU SORUNU

Kullandığımız suyun çevreye en az zararla tahliye işi de gündeme gelmekte. Keşke hiç zararı olmasa! Ancak yapılan her işlemin mutlaka bir faydası olduğu gibi bir zararı da vardır. Önemli olan faydanın zararından fazla olmasıdır. Dünya üzerindeki bütün düşünceler bu ana fikir üzerinde şekillenmektedir. İş bir işletme zarar etmek için kurulmaz. Hatta hayır kurumları bile!

Aşağıda ki tabloda da görüldüğü gibi yıldız sayısı artan işletmelerin atık suları uzaklaştırma yöntemlerinden arıtma yolu yüzde ellinin üzerine çıkan tek kalem 5 yıldızlı otellerdir. Hiçbir işletme ekmek yediği denizi, çevreyi, doğayı katletmez! Mantıklı ve makul olanı budur!

suson3

Tablodan da anlaşılacağı üzere yıldız sayısı yükseldikçe arıtma oranı da yükselmekte kanalizasyon ve foseptik kullanımı asgari seviyeler inmektedir.

suson5

suson6

KULLANILAMAYAN SULAR KULLANILACAK

Kurulacak HES’ler de mevcut kullanımı yok etmeyip “atıl durumda olan, kullanılamayan su kapasitesini insanların faydasına sunmak için yapılan projelerdir. Bu konunun da gözden kaçırılmaması gerekmektedir.

suson4

SONUÇ OLARAK

Türkiye, sosyo-ekonomik kalkınma hedefleri doğrultusunda su kaynaklarını geliştirme projelerine öncelik vermiştir. Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ülkemizin görece yoksul ve geri kalmış bir bölgesinde su, toprak ve insan kaynaklarının kalkınma amacına yönelik geliştirilmesi ve kullanılmasına dönük bir dizi fiziki, sosyal, ekonomik ve kültürel proje ve faaliyetleri kapsamaktadır. Kaş ilçesinin de birçok konuda özellikle yol ve su konusunda doğudan aşağı kalan tarafı olmadığı gibi doğal yapısı bakımından da pek çok dezavantajı mevcuttur.

Resmi Gazete’de 8 Ocak 2011 Cumartesi tarih 27809 sayılı yayınlanan YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARININ ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİMİ AMAÇLI KULLANIMINA İLİŞKİN KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN’un 5 nci maddesinde geçen ibare aynen şöyledir: “

“Milli park, tabiat parkı, tabiat anıtı ile tabiatı koruma alanlarında, muhafaza ormanlarında, yaban hayatı geliştirme sahalarında, özel çevre koruma bölgelerinde ilgili Bakanlığın, doğal sit alanlarında ise ilgili koruma bölge kurulunun olumlu görüşü alınmak kaydıyla yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesislerinin kurulmasına izin verilir.”

Hele hele yılar yılı su sıkıntısını iliklerine kadar yaşayan Kaş Halkı, özellikle Kaş’ın kadınları bu konuda dik durabilmeli ve yaptırım uygulayabilmelidir. Netice de işin yükü onların sırtında değil mi? Hem çocukları yetiştiren, hem de su ile ilgili mutfak, temizlik, çamaşır gibi birincil sorumlular…

suson1

Bakalım gelecek zaman kimleri haklı çıkaracak?

İlyas Torgaç

– Haber Lotus –

suson2

HLotus

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.