Ana Sayfa > Genel > Türkiye’de Feminist Hareketin İmkânı: Kaktüs Dergisi

Türkiye’de Feminist Hareketin İmkânı: Kaktüs Dergisi

1 Mayıs 1988’de başladığı yayın hayatına Eylül 1990’a kadar devam eden ve bu süre zarfında 12 sayı yayımlanan Kaktüs dergisi, Türkiye’nin ilk sosyalist feminist dergisi olarak bilinir.

80 sonrası, kadın hareketi ve kadın dayanışması yönünden birbirinden farklı evreler yaşamıştır. Kadın hareketinin ilk adımı, yazı hayatında ilk olarak Somut dergisinde yer alan kadın sayfası olarak görülmektedir. Akabinde Kadın Çevresi kuruldu ve bu konuda tercüme edilen kitaplar, 8 Mart kutlamaları, konuşmalar ve görüşmeler kadın hareketi bağlamında önemli bir adım olmuştu.

Dayağa Karşı Dayanışma Kampanyası’ndan [17 Mayıs 1987] Dayağa Karşı Yürüyüş, ideolojik tohumlanma döneminden çiçek açma dönemine geçişin âdeta bir simgesi oldu. Bütün bu süreçler içinde yer alan sosyalist feministler, Sosyalist Feminist Kaktüs dergisini çıkarılmasına bir vesile idi. Bu dergi, Türkiye’deki ilk sosyalist feminist odak olmaları anlamına gelmektedir.

Kaktüs’ün ilk yayın kurulunda Banu Paker, Sedef Öztürk, Gülnur Savran, Nesrin Tura ve Nalan Akdeniz yer alıyordu. Bunlardan başka derginin sürekli yazarları da vardı. Daha sonra künyede yayın kurulunun yanı sıra yazı kurulu da yer alacaktı. Ayrıca bu derginin güzel yanlarından birisi, pek çok kadının yazılarıyla ve tartışma notlarıyla Kaktüs’e katkıda bulunabilme imkânının olmasıydı.

Merve Yezda Bingöl

HLotus

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.