Ana Sayfa > Ekonomi > Yeni Nesil Taksi sistemleri

Yeni Nesil Taksi sistemleri

Hey Taksi!

Günümüzde her sektörün yeni nesil teknoloji gelişmelerini takip edip yenilenen şartlara göre şekil alması kaçınılmaz oldu. Bu gelişmenin ardında kalan firmalar rakipleriyle baş etmekte ve müşterinin taleplerinin karşılamakta yetersiz kalıyorlar.

Şehirleşmenin getirdiği en büyük sorunlardan birisi; Ulaşım sorunları. İnsanlar kendi araçları ile yola çıkmaya çekiniyorlar. Çünkü trafikteki stres, kaza riskleri ve park yeri sorunları çekilmez seviyelere ulaşabiliyor. Toplu taşımanın ise hedeflenen her noktaya varılmakta yeterli çözüm sağlamadığını düşünürsek özel taksiler en iyi seçenek.

Gelişen dünya ile birlikte “taksi” sektörü de değişiyor. Travis Kalanick ve Garrett Camp, 2008 senesinde kar yaşan bir akşamında taksi bulmakta sorun yaşıyorlar. “Her icat ihtiyaçtan doğar” felsefesiyle olacak böylece basit bir fikir buldular; bir tuşa dokunun ve bir araç bulun. Eskiden bir direk veya duvardaki taksi butonunu bulup, butona basarak taksi çağırmak pratik bir çözüm iken şimdi cebindeki telefondaki tuş çok daha kısa çözüm sunuyor. Evet bu kişiler dünyaca ünlü UBER şirketinin kurucuları. Yeni nesil taksiciliği başlattılar. 2016 yılında ülkemizin en büyük marka değerlerinden biri olan ve ulaşım sektöründe faaliyet gösteren THY ‘nın piyasa değeri yaklaşık 3,4 milyar $ iken UBER ‘in taksi sisteminin piyasa değeri 50 $ ‘ın üzerindeydi.

Şimdilerde ülkemizde yasallığını kabul ettirmeye çalışan UBER’e emniyet müdürlüğü cezalarla engel olmaya çalışıyor. Mevcut hatlı ticari taksi (Sarı Taksiler) sahipleri durumu kabullenmek istemeyip gerekli yerlere şikayet edip kabul etmek istemiyorlar. Çünkü içinde bulundukları taksi durakları için bir zamanlar ciddi ücretler ödediler ve sektöre girecek binlerce rakip taksi ile pasta paylarında ciddi azalmalar olacak.

Yerli Yeni Nesil

yeni nesil taksi

Fakat bahsi geçen yurtdışı firması Türkiye’den çekilse bile (ki firma yaptığı açıklamalarla Bakanlık ve Belediyelerden izin aldıklarını ve sürücülerinin lisans sahibi olduklarını açıkladılar) bu fırsatı değerlendirmek isteyen yerli girişimcilerin  sayısı artmaya başladı bile (OLEV, YOLO vb).

Yasal boşluğun tamamlanması süre alacak olsa da artık “durak” kavramının tarihe karışacağı kesin gibi.

Ülkemizdeki taksilerin, bu gelişmelere itiraz ederek karşı çıkacaklarına, üye oldukları “oda”larla bir inovasyona gitmeleri kaçınılmaz gibi görünüyor

 

HLotus

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.