Ana Sayfa > Köşe Yazıları > Krampus gecesi

Krampus gecesi

Noel Baba’nın çocuklara hediye getirmesinin onları sevmesinin aksine, Avrupa’nın Alp bölgelerinde eski bir halk inanışı ortaya çıkar. Yule Kış gündönümü mevsiminde cezalandırılmak için yaramaz çocukları arayan korkunç bir canavar olan Krampus; Alman kökenli Pagan geleneğine uygun olarak, her yıl canlandırılmaktadır. İblisler gibi giyinen erkekler, yüzlerce yıldır düzenlenen Krampus Gecesi’nde çocukları takip edip, sopalarla sokaklarda kovalar, son dönemlerde festival, resmi geçit halindedir.

Avrupa’da Pagan festivalleri, modern toplumun ayrılmaz bir parçası halinde sürdürülmeye devam ediyor. Almanya, Avusturya, Bavyera, Slovenya, Hırvatistan ve Macaristan’ın bir bölümünde, Noel kutlanırken, buna ek olarak eski Pagan gelenekleri de unutulmaz ve yürüyüşlerde, Krampus gecesi canlandırılır.

Avusturya, Krampus’un son derece popüler olduğu yerdir; psikologlar ve öğretmenler, bu yaratıkların geçit töreninin yasaklanması ve çocukların korkutulmasının önüne geçilmesi gerektiğini düşünüyorlar.

Krampüs kostümü geleneksel iken, elle oyulmuş ahşap bir maske ile keçi derisinden yapılmış ceketlerden oluşurdu. Artık, taklit kürk ve gelişmiş süper korkutucu tasarımlar devrede.

Krampus, yıl boyunca güzel davranışları için çocukları şekerlerle, hediyelerle ödüllendiren Noel Baba’ya zıt ortaya çıkmış. Çocukları döverek yuvasına götürür, çuvallara saklar ve boğar.

Antropologlar, Krampus’un, bazı tür erken boynuzlu tanrılardan türetildiğini kabul ederler, bu tanrı sonraları, Hristiyan şeytan figürüyle özdeşleşir.

 

Krampus’un korkutucu varlığı uzun yıllar, Katolik Kilisesi tarafından kutuplaşma yarattığı için festivallerde yasaklaydı. Günümüzde ise, Yule sezonunda, yine eski gelenekler kutlanmaktadır.

Yeni Yıl kutlamaları, 4.000 yıl önceki Babil’de, Mezopotamya’da Hz. İsa’nın doğumundan 2000 yıl önce, eski bir gelenekti. Şenlikler Yunanistan’a, oradan Roma’ya ilerlemişti. Romalıların, Satürn-Saturnalia onuruna kutladıkları Ocak ayı Yeni Yıl festivali, pagan Roma İmparatoru Julius Caesar’ın M.Ö. 46’da Jülyen takvimini kabulu ardından, geleneklerin tümünü tarihleri ile devrettirmiştir.

MS 375’de İmparator Konstantin’in Roma dünyasına Hıristiyanlığı kabul ettirmesinin ardından, pagan geleneklerinin etkisi sürmüş, şenlikler, Satürn’ün armağanları, Yule alışkanlıkları sürmüş, 1582’de Gregoryen takviminde “reformlar” kabul edildiğinde, Druid geleneklerinin kaleleri olan İsveç, Almanya, Danimarka ve İngiltere tarafından da onaylanmıştı.

Oysa kutsal takvim yılının İlkbahar’da başlayıp, ölü bir kışın ortasında bulunamayacağına inanan kimi Hristiyanlar, Exodus 12: 1-2, de geçen; ”SİZİN YILIN İLK AY’I”nı örnek verirler ki;. Mart-Nisan aylarını ifade eder. Yine ayni düşünüşe sahip olanlar, Mart’ın 20’sinden itibaren geniş coğrafyalarda kutlanan ve yılın ilk gününü temsil eden YeniGün bayramını, 12 hayvanlı Türk Takvimi’nde Yılbaşı olarak Nevruz- 21 Mart’ı ve diğer Bahar bayramlarını, Tanrı’nın, kutsal yılın başlangıcını İlkbahar’a işaretlemesi olarak saymaktadırlar.

Ferda Ercan Uyulan

İlgili video’lar yıllarına göre youtube da yer alıyor:

 https://www.youtube.com/watch?v=NlucIywRBN0

https://www.youtube.com/watch?v=sGKaa_XRGsU

 

www.facebook.com/okultizmveenerji

– Haber Lotus –

 

HLotus

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.