Kaushik S. Rajan tarafından kaleme alınan, siyasi-ekonomi ve bilimsel araştırma zeminlerinin sentezi olarak yorumlanabilecek bir eser: Biyokapital.
Yaşam ile ilgili, insan için oldukça önemli olan konulara temas eden Biyokapital, epistemik ve sosyo-ekonomik yönü açısından okurlar için önemli bir kaynak olarak sayılmaktadır.
Yazar, “Tekno-bilimsel kapitalizm günümüz dünyasını etkisi altına alarak nasıl şekillendirmektedir?” sorusundan hareket etmektedir. Bu sebeple Amerika Birleşik Devletleri’nde ve Hindistan’da yeni kurulan şirketleri, biyoteknoloji laboratuarlarını beş yıllık bir süreçte [1999-2004] incelemiştir. Yaptığı araştırmalar ile elde ettiği argümanlarla çalışmasını tamamlamıştır. Marxçı teoriler ve Foucaultcu biyopolitik terimler, kitabın karakteristik özelliklerindendir.
Rajan, ülke siyasetinde söz sahibi olan yöneticileri, girişimcileri, bilim insanlarını çalışmanın kapsamına alarak, iki ülkenin ilaç üretiminin gelişim safhalarını karşılaştırmış ve böylece yapıtını katmanlı hâle getirmeyi başarmıştır. AR-GE amaçları, hükûmet yaptırımları ve düzenlemeleri, finansal destekler ve insanlara yönelik satış teknikleri özenle incelenmiştir. Teknolojinin, reklam ve pazar konusunda ne tür bir etkisi olduğunu dikkatle ortaya koyan yazar için genom araştırmaları, hayati önem taşıyor. Ona göre, çağdaş biyoteknolojiler yalnızca ekonomik pazar ile beraber ele alınırsa gerçek mahiyeti anlaşılabilir.
Merve Yezda Bingöl
HLotus