Heidegger, 1950’de Sanat Eserinin Kökeni isimli bir eser yayımlar. Eserin “Nesneler” bölümünde sanat eserindeki hakikati “ayakkabı” örneğini vererek anlatır (burada işaret ettiği şey tam net değildir çünkü Van Gogh’un çok sayıda ayakkabı resimleri vardır ve hangisi olduğunu belirtmemektedir).

Bu benzetmesi üzerine Schapiro, Heidegger’e bir mektup yazarak hangi ayakkabı resminin hangisi olduğunu sorar. Buna cevap olarak Heidegger, Amsterdam’da bir sergide gördüğü resmi tarif ettiğini ifade eder. Schapiro en sonunda hangi ayakkabı resmi olduğunu bulacaktır ve ardından Heidegger’i bir makalesinde eleştirecektir.

Schapiro eleştirisinin çıkış noktasını, resimdeki ayakkabıların Heidegger’in bahsettiğinin aksine çiftçi bir kadına değil, Van Gogh’un kendisine ait olduğudur. Heidegger böyle yaparak sanat eserini genelleştirmiş ve onun biricikliğini ve sanatçısını geri planda bırakmış olmaktaydı ve Schapiro bu yaptığı hatayı dile getirmeyi kendine bir vazife olarak addetmişti.

Merve Yezda Bingöl

HLotus

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.