Ana Sayfa > Genel > Kutsal Kitap Kritikçiliğinde Oryantalist Bir İsim: Richard Simon

Kutsal Kitap Kritikçiliğinde Oryantalist Bir İsim: Richard Simon

Richard Simon [1638 – 1712], Kutsal Kitap eleştirmeni, oryantalisttir.

Hatiplerin bir üyesi olan Fransız rahip olan Simon, Dieppe’de doğdu. İlköğrenimi Oratorian Koleji’nde gördü ve Paris’te teoloji okudu. Burada İbranice ve diğer Doğu dillerine ilgi duymaya başladı ve dil eğitimi aldı. 1662’de hatipler arasına acemi olarak katıldı. Başlangıç kısmında olan Simon, dönemin sonunda Juilly Koleji’nde felsefe öğretmek üzere grup tarafından gönderildi.  Fakat biraz zaman geçtikten  sonra Oratory’nin Kütüphanesi’nde Doğu kitaplarından oluşan bir katalog hazırlaması için Paris’e geri çağırılacaktı.

Simon, 1670’de rahip olarak atanır. 1673’e kadar Juilly’de retorik dersleri verir ve o, ünlü filozof Kont Henri de Boulainvillier’i yetiştiren bir isim olarak tarihe geçmiş olacaktır.

Baruch Spinoza ve Isaac La Peyrère’den büyük ölçüde etkilen Simon, İncil’i eleştirmeye başlayacak ve dinî otorite ile büyük bir mücadele verecekti. O, fikirleri ve yazıları ile “Yüksek Eleştirinin Babası” olarak tarihe geçecekti.

Merve Yezda Bingöl

HLotus

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.