Ana Sayfa > Ekonomi > Zümre Ruhunda Büyük Okullar’ın Kültürel Sermayeden Beslenme Döngüsü: Devlet Soyluları

Zümre Ruhunda Büyük Okullar’ın Kültürel Sermayeden Beslenme Döngüsü: Devlet Soyluları

Türkçeye yeni kazandırılmış çapı büyük bir eser: Devlet Soyluları Büyük Okullar ve Zümre Ruhu. Fransız Devrimi’nin üzerinden geçen 300 yıl sonra Pierre Bourdieu  bu eseri kaleme alarak bilgi sosyolojisi ve iktidar sosyolojisinin mühim bir kategorisi olan eğitim sosyolojisini yoğun olarak işlemektedir. Tezini temellendirirken ülkedeki en seçkin eğitim kurumları olarak kabul edilen Büyük Okullar’daki öğrenci kitlelerini -geniş bir zaman dilimine yaydığı- araştırmaları ile analiz etmeye tabi tutmaktadır.

Filozofun çözümlediği konuların başında; Fransa’nın iktidar alanındaki –özellikle- iktidar mercilerinde önemli bir yer iştigal eden eğitimin -diğer ifadeyle akademik sermaye- nasıl bir işlevi olduğu hususu gelmektedir.

Eserin çarpıcı taraflarından birisi; aile kazanımı olan vasıflar ile sonradan liyakatle edinilenlerin başarıyla birleştirilmesi ile demokratik idealin etki alanında toplumlarda var olan sosyal ayrıcalıkların kalıcı hâle gelmesine gerekli bir sebep sağlamada direkt etkisi olan kültürel sermayenin rolünü tüm sarihliği ile ortaya koymasıdır.

Merve Yezda Bingöl

HLotus

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.