Ana Sayfa > Genel > İmam Serahsi Türbesi Açıldı

İmam Serahsi Türbesi Açıldı

11. asrın büyük alimi, “İmamların Güneşi” lakaplı İmam Serahsi hazretlerinin kümbeti, Kırgızıstan’nın Özgen şehrinde Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ve Kırgızistan ileri gelenlerin katılımıyla  açıldı.

Hanefi fıkhının en önde gelen alimlerinden Ebu Bekr Muhammed b. Ebu Sehl es-Serahsi 400-483/1009-1090 yılları arasında yaşamıştır.

2003 yılında Oş Teoloji Fakültesi tarafından düzenlen Orta Asya’da İslam sempozyumu sonrası İlk Müslüman Türk Devleti olan Karahanlıların başkenti olan Özgen’in bir mahallesi arasında bakımsız bir şekilde olan mezarın İmam Serahsi hazretlerinin İslam Fıkıh geleneğindeki yerine yakışır bir şekilde düzenlenmesi fikri oluştu. Türkiye Diyanet Vakfı tarafından anıt mezarda kullanılan temel malzemeler 11. Asrın mimarisine uygun bir şekilde yapılacak şekilde temin edildi ve 2500 km uzaklıktaki Harezm (Hive) şehrinden getirtildi.

Törene Oş Devlet Üniversitesi Rektörü Kanıbek Isakova, Özgen Kaymakamı Abdukr Tajibavey, Kırgız Diyanet işleri Başkanı Rahmetullah Egenberdiev, Din Komisyonu Başkanı Abüdllatif Cumabavey, Ali Bardakoğlu, Din hizmetleri Müşaviri Orhan Genç, Mebsut adlı dev eseri tercüme eden Cevat Akşit ve Mehmet Görmez bey katılarak konuşma yaptı. Tören sonrasında 500 kişiye özgen pilavı ikramı yapıldı.

Hanefi Fıkhının en büyük imamlarından olan Serahsi hazretlerini 14 yıl hapiste güneşten mahrum bırakanların, onun Şemsu’l-eimme, yani imamların güneşi olmasına ve bin yıldır dünyayı aydınlatmasına engel olamadığını söyleyen Görmez, bu büyük alimin huzurunda bulunmaktan onur duyduğunu, şanına yakışan bir anıt mezar yapılmasıyla yeterli kalınmaması gerektiğini, buraya bir mescit yapılması için gayret gösterilmesini istedi. Kırgızistan müftüsü ise bu günü “İmam Serahsi Günü” ilan ettiklerini söyledi, ardından hediyeleşmeler yapıldı.

– Haber Lotus –

HLotus

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.