Ana Sayfa > Edebiyat > Reformist Bir Şair: Ulrich von Hutten

Reformist Bir Şair: Ulrich von Hutten

Ulrich von Hutten [1488 –1523], Alman düşünür, şair ve Martin Luther reformları yanlısıdır.

Kâğıda döktüğü mısraları ile Luther’in reform davasının yanında olan Hotten, Greifswald Üniversitesi’nde teoloji okudu. Skolastik düşünceye yaptığı muhalefet ile ivme kazandı ve felsefe tarihine adını yazdırdı.

Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu’nda “imparatorluk şövalyeleri”nin lideri olarak seçildi. Şövalyeler Savaşı’nda [1522] Alman prenslerine karşı Franz von Sickingen ve askerlerinin yanında yer aldı. Burada yenilgiye uğradı ancak eski arkadaşı Erasmus kendisine yardım elini uzatmayınca İsviçre’ye kaçtı. Maddi olarak ciddi sıkıntılar çekti ve frengiye yakalandı [1519]. Bu hastalık konusunda yazılar yazdı. Bu hastalığa yakalanan ilk kişi olması ve yaptığı yorumlar üzerine tıp tarihinde önemli bir yere sahiptir.

Latince ve Almanca dillerinde 5 ciltlik eserler verdi. C. Ferdinand Meyer, Hutten’in Son Günleri isminde, onun son günlerini anlattığı bazen maceralarına değindiği bir şiir kitabı yazmıştır.

Merve Yezda Bingöl

1 https://www.felsefe.gen.tr/ulrich-von-hutten-kimdir/#google_vignette

2 https://www.britannica.com/biography/Ulrich-von-Hutten

HLotus

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.