Ana Sayfa > Genel > TOKİ Kaş’a Konut Yapsın: Batı Antalya’nın Geleceğine Dair – 27

TOKİ Kaş’a Konut Yapsın: Batı Antalya’nın Geleceğine Dair – 27

ilyastorgacGeçtiğimiz yıllarda “Toki Kaş’a Konut Yapsın!” kampanyası ile Kaş’ta yaşanan birçok sorunun önüne geçmeyi amaçlamıştık. En azından bu konuda insanları düşünmeye, tartışmaya, fikir üretmeye sevk etmiştik. Bugün geldiğimiz nokta ise en azından planlı bir yerleşim yerinin Kaş için elzem olduğu hemfikridir. Artık tartışılan yerleşim yerinin nerede olması konusu olmuştur.

Bu kampanya için lütfen aşağıdaki linke tıklayınız. http://www.kalkantimes.org/haber/haber_detay.asp?haberID=1693

Bu konuda daha önce basında yer alan Salih Demirci’nin önerisi şu anda akla ve yapılacak projelerin projeksiyonunda en uygun yer olarak görülmektedir. Bu konuda vakit kaybedilmemelidir. Bunun sebeplerini ileride sizlerle paylaşacağım.  Ne demişti 84 yaşındaki Bilge Adam, duayen Salih Demirci:

 

toki1“KAŞ’IN DUAYENİNDEN TOKİ’YE YER!

Kaş’ta ev sahibi olmak isteyenlerin son günlerde kamuoyunda gündeme getirdikleri talep yayılmaya ve ses getirmeye devam ediyor. Gündemde yer bulan “TOKİ KAŞ’A KONUT YAPSIN!” Sosyal Projesine yılların siyasetçisi ve duayeni Salih DEMİRCİ’den çözüm önerisi geldi.

 

Tarafımıza yaptığı açıklamada sözü eğmeden, bükmeden konuşan Salih DEMİRCİ, konut sorununun çözümü için adres gösterdi. Salih Demirci konunun gündemde yer almasını var olan ihtiyaca bağlayarak çözümü açıkladı: “ Madem TOKİ’nin Kaş’a konut yapılması isteniyor. İhtiyaç var. O zaman bu işi sürüncemede bırakmanın bir anlamı yok! Siyaset halka hizmet için var. Toplanan talep nerdeyse Kaş’ın nüfusu kadar… Bu az bir şey değil! Bin beş yüzü bulur talep. Her aileden bir kişi müracaat etmiş olsa dört kişiden 6 bin kişi eder. Zaten Kaş’ın nüfusu 7200.

 

BÜYÜK ÇAKIL EN UYGUN MEVKİİ

 Onun için bu işi uzatmanın manası yok! Anlaşılmıştır ki TOKİ Kaş’a gelecek! Ama hastane yerinde olduğu gibi Kaş’ın merkezine uzak bir yere yapılmasın. Merkezin dışına ama Merkeze yakın bir yere yapılsın. Gerektiğinde insanlar yaya olarak gidip gelebilsin. Bunun için en uygun yer Büyük Çakıl’ın güney tarafında 100 dekarlık Orman arazisi en uygun yer. Bu yeri zamanında 1980’li yılların sonlarında “Güneş Kooperatifi” talep etmişti. Ancak biz o zamanlar bu arazinin kurmayı düşündüğümüz Yüksekokul için ayrılmasının doğru olacağını düşünerek bu tahsise engel olduk. Ama şimdi Yüksekokul “Okullar Bölgesi” olarak bilinen Gökseki’ye yapılacağı duyumlarını aldık. O halde yüksekokul için ayrılan Büyük Çakıl’daki bu yerin TOKİ’ye tahsisi makul ve mantıklı olacaktır.

 

toki2BİR YAZI İLE TOKİ’YE TAHSİSİ YAPILIR…

Burası yüz dekar Orman arazisi. Pürüzü falan yok. Sayın Kaymakam’ın bir yazısına bakar. Orman’dan tahsisi TOKİ’ye devredilir. Az buz değil. Yeni bir Kaş kurulacak. Kurulacak olan yeni Kaş’ın da şimdiki yerleşim birimine yakın olması gerekir. Esas olan budur. Öyle Ağullu, Yeniköy, Çukurbağ, Bayındır falan düşünülmemeli. Hem buranın arkası da genişlemeye müsait… İhtiyaç hâsıl olursa Bayındır’a doğru genişleyebilir.”

 

BU İŞLER UZATILMAMALI!

Gözlerinin içi gülüyor Salih Amcanın. “Yalnız” diyor “bu işler uzatılmadan bir an evvel çözümlenmeli. İnsanların sıkıntıları halledilmeli. Malum burası turistik yer. Yaz sezonu içinde inşaat gürültüsü, tozu toprağı, trafiği hoş kaçmaz. Bu işler sezon gelmeden halledilmeli. Yer arayarak vakit kaybedilmemeli. Esas olan da budur.”  Diye sözünü noktalıyor.

Yılların siyasetçisi 1955 yılından beri siyasetin içinde olmanın verdiği avantajla bir yılı aşkın süredir çözüm üretilemeyen TOKİ’ye yer tahsisi sorununu çözmenin verdiği vicdani rahatlıkla ve yeni siyasetçilere yol gösterici tavrı ile müsaade istiyor ve okunan akşam ezanı ile birlikte “Bu iş bu kadar!” der gibi ayrılıyor yanımızdan. Allah ömrünüze bereket, vücudunuza sağlık versin, Salih Amca!”

http://www.kalkantimes.org/haber/haber_detay.asp?haberID=2646

 

***

Bu haber yayınlandıktan sonra bölgeyi karış karış bilen Ramazan Ada tarafımıza o alanda en az 10 Kaş kurulabilecek yerler olduğunu bizzat harita üzerinden işaretleyerek bizlere göstermişti. Ancak o zamanki Kaş’ın bünyesi bunu kabul etmemiş ve bu haberimizi yayınlatamamıştık.

İşte bu habere ait metin ve resimler:

 

TOKİ’DE ARSA ENFLASYONU!

toki3Kaş’a TOKİ tarafından konut yapılmasının gerçekleşme ihtimalinin arttığı şu günlerde yeni kurulacak şehir için yer gösteren gösterene. Geçenlerde siyasetin önde gelenlerinden yılların politikacısı Salih Demirci’nin Büyük Çakıl mevkiinde yer göstermesinin ardından 80 yaşına merdiven dayamış doğma büyüme Kaşlı olan Ramazan Ada’da karış karış bildiği Kaş sahillerinde 3 ayrı yer gösterdi.

Gösterdiği her bir noktada şimdiki Kaş’ın 2–3 katı büyüklüğünde şehir yapılabileceğini iddia eden Ramazan Ada: “Hem bu yerler öyle değer falan kaybetmez. Her gün üzerine değer katar!” diye arazilerin değerinden dem vuruyor.

“Çocukluğumdan beri buralarda gezerim. Kekik toplar, keçi güderim. Ömrüm burada geçti benim. Buradan daha iyi yerde bulamazlar Kaş’ta…” diye başlıyor heyecanla anlatmaya… “Burada şahıslara ait tapulu arazi var mı?” Sorumuza ise “ Aralarda vardır ama benim gösterdiğim yerler tamamen ormanın veya hazineye ait topraklar. Yıllardır boş boş duracağına değerlensin buralar. İnsanlara faydası olsun!” 

“Ufakdere koyu uzak kalır ama Çoban Koyu tam TOKİ’ye göre. Meis’te Rumlar yapmışlar, bizim topraklarımız niye boş dursun. Biz daha iyisini yapalım, Rumlara çalım satalım.” Diyor gülerek.

“Kaç kişi istiyor bu evlerden?” Diye soruyor bize dönerek. “1360 kişi” diyoruz. “1360 kişi… Çok yahu!” Diyor yarı anlaşılır yarı anlaşılmaz. Sonra parmaklarıyla hesap ediyor belli belirsiz. Biraz şaşkınlıkla biraz da sevinçle: “1360 hane 4 kişiden olsa altı bine yakın nüfus eder değil mi? Vallahi çok … Kaş’ın nüfusu kadar var… Olur bu iş…” diyor.

 

“Benim işim gücüm yok! Ne zaman lazım olursa haber edin ben gelirim. Bildiğim ne varsa size anlatırım. Ama şimdi gitmeme lazım!” diyerek ayrılıyor yanımızdan.

***

Bugün geldiğimiz noktada ise bu işin olabileceğine imanımız daha da arttı. Ancak yukarıda Salih Demirci’nin gösterdiği yere entegre olabilecek yeni bir planı da burada sunmak isterim.

toki4Bursa Kestel’de bir tepenin üzeri traş edilerek yapılan adeta uydu şehir pekâlâ Büyükçakıl – Çetikli arasında Salih Demirci’nin TOKİ için yer gösterdiği alana da bitişik olmasından kaynaklan sebeple maliyeti düşük, altyapı giderlerinin asgariye düştüğü bir proje olabilir. Burada dikey yükselen binalarda oturmak istemeyenler olur ise de ilçede yaşayan memurlar için burada çok katlı binalar inşa edilebilir.

Bir adım ileri daha giderek şöyle bir teklifi de affınıza sığınarak yapabilirim herhalde: “Şehir merkezinde kaldığı” gerekçesi ile istenmeyen Kaymakamlık binası ve diğer kamu binaları da buraya toplu bir site olarak inşa edilebilir. Böylece şehrin estetiğini bozan, turizm gelirlerinin artmasına mani olan devasa kamu binasından da kurtulmuş olunur.

Siz ne dersiniz sevgili Kaşlılar?

İlyas Torgaç

– Haber Lotus –

HLotus

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.