Ana Sayfa > Aktivizm > Tüketim Toplumunu Yok Etmenin Gayesi: Sorbonne’un Halk Üniversitesi Olma Serüveni

Tüketim Toplumunu Yok Etmenin Gayesi: Sorbonne’un Halk Üniversitesi Olma Serüveni

1968 Mayıs Olayları olarak bilinen tarihi olay, bilinir olan öğrenci hareketlerinin en önemlilerinden biridir. Fransa’nın yakın tarihinde büyük bir ses getiren olay, meclisin feshine kadar gitmiş ve ciddi neticelere ev sahipliği yapmıştır. 68’de Mayıs ve Haziran aylarında, Fransa’nın muhafazakâr De Gaulle iktidarına yönelik Nanterre Üniversitesinde öğrenci direnişi başlayacaktır. Harekete işçiler ve başka kesimden kişiler de katılmış ve kartopu gibi büyümüştür. Olaylar kızışınca meclis feshedilmiş, yeni seçim ise De Gaulle’nin daha güçlü bir seçmen sayısı ile kazanması ile sonuçlanır.

Nanterre Üniveristesinde okumakta olan öğrenciler ve yönetim arasında yaşanan anlaşmazlıklar, Pierre Grappin tarafından  2 Mayıs 1968’da üniversitenin kapatılmasına karar verir. 3 Mayıs günü, durumu protesto etmek için hareketlenme Sorbonne Üniversitesinde başlar. Herhangi bir uyarı yapılmadan direk gösteriyi dağıtan polisler aynı zamanda üniversiteye yerleşir.

6 Mayıs günü, Fransa Öğrencileri Ulusal Birliği [UNEF-Union Nationale des Étudiants de France] bir çağrı yapar ve yaklaşık 20 bin kadar; öğrenci, üniversite hocası ve başka destekçiler Sorbenne Üniversitesine doğru yürüyüşe geçer. Gazlar ve coplar eşliğinde yürüyüşe müdahale eden polis ile öğrenciler arasında çatışma yaşandı. Sonuç olarak birçok kişi tutuklandı.

Zafer Takı’nda öğrenciler ertesi gün toplanarak; tutuklu öğrencilere karşı suçlamaların geri alınması, polislerin üniversiteden çekilmesi, Nanterre ve Sorbonne Üniversiteleri’nin tekrar açılması şeklinde üç talepte bulunurlar.

Olaylar yine devam ederken 13 Mayıs’ta Paris’te bir milyondan fazla insan yürüyüş yaptı. Polisin ortalıkta olmaması dikkat çekiciydi. Bu durum üzerine Başbakan Georges Pompidou tutukluları serbest bırakacağını ve Sorbonne’un yeniden açılacağının sözünü verir.

Bu sözler gerginliği ortadan kaldırmazken şiddetlenmesine sebep oldu. Üniveriste açıldığında, öğrenciler işgale uğrattı ve özerk “Halk Üniversitesi” olarak ilan etti. Kameralar karşısına geçen öğrenci liderleri, hedeflerinin tüketim toplumunu yok etmek olduğunu ciddiyetle ifade etti.

Merve Yezda Bingöl

HLotus

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.