Ana Sayfa > Genel > Viyana’da Alkışlara Tutulan Opera: Figaro’nun Düğünü

Viyana’da Alkışlara Tutulan Opera: Figaro’nun Düğünü

Figaro’nun Düğünü [asıl İtalyanca ismiyle Le nozze di Figaro, ossia la folle giornata], 1786’da Wolfgang Amadeus Mozart tarafından bestelenmiştir. Operanın librettosu Lorenzo Da Ponte tarafından hazırlanmıştır. Mozart ile  Da Ponte beraber iki esere daha imza atacaktır [Don Giovanni ve Cosi fan tutte].

Mozart’ın bu operası, Viyana’da ilk oynanışında büyük ses getirmiştir. Viyana’da bu operaya kaynak olan Beaumarchais’nin yazdığı tiyatro eseri Fransız Devrimi’nden on yıl önce aristokratları alaya aldığın için zararlı yayın olarak kabul edilmiş ve sahneye çıkması yasaklanmıştı.

Bu opearasının uvertür’ü en ünlü tarafıdır ve çok defa tek başına orkestra eseri olarak konserlerde icra edilmiştir çünkü uvertürde bulunan müziksel parçaların opera içinde bulunmamaktadır.

İmparatorluk İtalyan Opera kumpanyası Mozart’a bu yaptının karşılığında sadece fiks olarak 450 florin ödeme yapmıştır. Bu, Mozart’ın daha önce Salzburg’da hükümdar piskoposluk sarayı müzisyeni olarak hazırladığı bestelerin karşılığında aldığı ücretlerden birkaç misli daha fazla idi.

Merve Yezda Bingöl

HLotus

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.