Kolektif bir değer veriş tarzının ihtiyaç duyduğu yeni bir anlayış, yeni bir toplumsal biçim neye benzemelidir? Yeni bir değer kavramı köklerden başlayacak bir tasarı değilse postkapitalist bir ekonomiyi tasavvur etmek mümkün değildir. Massumi, kapitalist piyasa ve neoliberallerin yaşamı olan “insan sermayesi”ne indirgenen değer anlayışını elinin tersiyle iterek “değer” üzerine bu manifestoyu yazdı: 99 Theses on the Revaluation of Value A Postcapitalist Manifesto [99 Değerin Yeniden Değerlendirilmesi Üzerine Tezler: Postkapitalist Manifesto].
“Değer” yeniden analiz edilirken para, finans ve mübadele üzerine bina edilen bütün düşünceleri sil baştan inceliyor.
İnsanların tecrübeleri ile kaliteye verdiği değerin ekonomik cihetten niceliğe dönüştürülmesine dikkat çekerken bunun yapılış şeklini tahlil ediyor. Eserde; değeri doğrudan nitelik terimleri ile anlamak için yeni kavramları araç hâline getiren düşünceler ve değerin yeniden değerlendirilmesinin uygulamada ne tür bir alter-ekonominin temelini oluşturabileceğine dair spekülasyonlar yer alıyor.
Güney Çeğin & Abdulhalim Karaosmanoğlu’nun çevirdiği, Emre Sünter’in editörlüğünü yaptığı 99 Theses on the Revaluation of Value: A Postcapitalist Manifesto Fol Yayınları’ndan çok yakında tüm satış noktalarında okurları ile buluşacak.
HLotus