Ana Sayfa > Felsefe > Bugünün Sorularına Proudhon’un Hermenötiğinden Cevap Bulmak: Güney Çeğin’in “Devrim Olmadı” Kitap Analizi

Bugünün Sorularına Proudhon’un Hermenötiğinden Cevap Bulmak: Güney Çeğin’in “Devrim Olmadı” Kitap Analizi

Güney Çeğin, yaşayan en önemli düşünürlerden olan Catherine Malabou‘nun yeni çıkan Proudhon ve Mülkiyet Nedir? isimli eserini inceliyor. Kitabın başlığı: Devrim Olmadı (Il n’y a pas eu de Révolution) . Bu çalışma; iktidar, mülkiyet, devrim, kölelik gibi konuların Proudhon’un zaviyesinden incelediği bir eser. Aynı zamanda günümüz dünyasının politik tartışmalarına da ışık tutan bir çalışma. Ne de olsa şimdiki zamanın hermenötiği anarşist Proudhon’un fikirlerini bugünün soruları karşısında yeniden canlandırmaya son derece muktedir.

Malabou, Proudhon‘un analizlerinden hareketle Fransız Devrimi ve sonrasında -neredeyse- Avrupa’nın tamamına yayılan bir dizi devrimlerin -1810,/30,48,71 gibi- felsefî-tarihsel analizine giriş yapıyor. Peki, Proudhon Mülkiyet Nedir? kitabında ne demişti? Önemi oldukça büyük bu kitaba Malabou‘nun perspektifinden odaklanalım:

Proudhon şöyle söylüyor: “1789 Devrimi, yüzeydeki imtiyazları tasfiye etmiş olsa da ansiyen rejim -ancien régime- yani eski rejimin bütün perspektifi ve bütün içeriği Fransa’da aslında yaşamını sürdürmeye devam etmiştir.” Bu iddianın “yakıcı bir iddia” olduğunu dile getiren Güney Hoca, Malabou‘nun 2024 yılında Proudhon üzerine bir güncelleme yapmasına vesile olduğuna işaret ediyor.

Proudhon; ömrü boyunca 1. Imparatorluğu, 1. Resterasyon’u, XVIII. Louis’nin Yüz Günleri’ni, 2. Resterasyon’u, Temmuz Monarşisi’ni, 1848 devrimlerini ve tabii ki İkinci Cumhuriyet’i tecrübe etmiş, önemli bir devrimci, mühim bir filozof. Dolayısıyla monarşiden cumhuriyete, cumhuriyetten imparatorluğa gelgitli tüm rejim geçişlerine tanık olduğu için onun politika analizlerine gidilmesi gerektiğini söylemektedir Malabou. Burada bir parantez açan Güney Çeğin, Proudhon’a isnad edilen “paradoksal bir filozof” olduğu konusundaki yerleşik görüşü, yaşadığı dönemle bağlantı kurarak çürütmektedir:

“Bu dönemin politik ve sosyal yapısında yaşanan hızlı geçişler, Proudhon’un düşüncelerini sürekli tadil etmesi ile sıkıca ilişkilidir.”

Merve Yezda Bingöl

Devamı için:

HLotus

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.