Ana Sayfa > Gündem > Gariban Bir Afrikalının Hayvan Türü İlan Edilmesinin Gerçek Hikayesi

Gariban Bir Afrikalının Hayvan Türü İlan Edilmesinin Gerçek Hikayesi

ota-benga

O zamanların Belçika Kongosu, şimdilerdeki adı ise Demokratik Kongo Cumhuriyeti olan ülkede yaşayan Mbuti kabilesinin bir ferdiydi Ota Benga. Bütün kabile üyeleri gibi kısa boylu ve siyahtı. Ama bir insandı, evli ve de 2 çocuğu vardı. 1904 yılında ava çıkmak için ailesinden ayrılmış ama geri döndüğünde beyaz işgalciler tarafından ailesinin ve pek çok kabile bireyinin katledildiğini görmüştü. Kendisi de beyaz köle tacirleri tarafından esir alındı ve zincire vurularak Amerika’ya götürüldü. Missouri eyaletinin St. Louis şehrindeki Dünya Fuarında maymunla insan arasındaki sözde arageçiş formunun örneği olduğu iddiasıyla maymunlarla beraber aynı kafeste sergilendi. Kötü insanlar ona taş atarken iyiler ise muz verdiler. Bazı insanlar ellerini zorla onun ağzına sokuyor ve ısıracak mı diye bakıyorlardı. Onun tek suçu ise sadece 104 santimlik boyu ve siyah renkte olan teniydi. Henüz 23 yaşında, ailesini avcılıkla doyuran bir delikanlıdan başka biri değildi aslında.

Dünya Fuarından sonra ise 2 yıl boyunca New York’taki Bronx Hayvanat Bahçesi’nde, yine bir kafesin içinde birkaç şempanze, maymun ve gorille beraber “insanın eski ataları” olarak sergilendi. İnsanla hayvan arasındaki sözümona var olan geçişi bulmak için bilimadamları onun üzerinde çeşitli deneyler yaptılar. Hayvanat Bahçesinin Müdürü ise, böylesine nadide bir hayvana sahip oldukları için gurur duyduklarını söylemişti.

Ota Benga bu hayata fazla dayanamadı ve 1916 yılında intihar etti. Adının anlamı kendi dilinde “dost” demekti. Ama o, kendini ve de ailesini Sosyal Darwinizmin “saldırgan, ırkçı ve güçlü güçsüzü ezer” inancına kurban gitmekten kurtaramadı. Bugün ne zaman ırkçı bir söylem işitsem aklıma hep Ota Benga gelir. Eğer bir ırka karşı nefretiniz varsa lütfen kendinizi 5 saniyeliğine de olsa Ota Benga’nın yerine koyun, onun başına gelenleri yaşadığınızı hayal edin!

Ahmed Yenigün

 – Haber Lotus –

HLotus

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.